Лукач: Сваки полицајац Српске мораће да буде наоружан и крактим и дугим цевима

НАГЛАСИО ДА ЈЕ МУП СРПСКЕ ИЗВУКАО ПОУКЕ ИЗ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА НА СТАНИЦУ У ЗВОРНИКУ

* „Наши полицајци су у тренутку напада на Полицијску станицу у Зворнику имали оружје старо 30 или 40 година, које није било чак ни функционално. Полицајцу који је тада почео да пуца на терористу заковао се пиштољ, био је рањен, могло је бити још мртвих да наша јединица није интервенисала и неутралисала терористу“

* „Све наше јединице које су трансформисане у Жандармерију опремљене су савременим наоружањем, новим пиштољима и пушкама различитог калибра и намене и могу да се супротставе у борби против потенцијалних терориста“

________________________________________________________________________

        МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је МУП Српске извукао поуку из терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику који се догодио крајем априла 2015. године, након чега је почео да се опрема и организује на сасвим другачији начин, да би био ефикасан у борби против свих врста угрожавања полиције и грађана, нарочито тероризма.

        "Наши полицајци су у тренутку напада на Полицијску станицу у Зворнику имали оружје старо 30 или 40 година, које није било чак ни функционално. Полицајцу који је тада почео да пуца на терористу заковао се пиштољ, био је рањен, могло је бити још мртвих да наша јединица није интервенисала и неутралисала терористу", навео је Лукач.

        Он је нагласио да је након тога почело озбиљно опремање МУП-а, које још траје.

        "Треба времена и новца да би полиција имала на располагању све што јој треба за извршавање комплексних задатака, нарочито када је реч терористичким актима", рекао је Лукач за АТВ.

        Он је истакао да сваки полицајац у Српској мора да буде опремљен на задовољавајући начин и у складу са европским стандардима, односно да поседује и кратко и дуго наоружање које може бити ефикасно у борби против свих врста угрожавање полиције и грађана, нарочито у борби против терориста.

        Лукач је навео да су све јединице које су трансформисане у Жандармерију опремљене савременим наоружањем, новим пиштољима и пушкама различитог калибра и намене и могу да се супротставе у борби против потенцијалних терориста.

        "Наша специјална антитерористичка јединица је максимално опремљена свим средствима и наоружањем, имају на располагању више пиштоља, аутоматског и снајперског оружја управо за било коју врсту борбе с терористима или онима који на било који начин могу угрозити наше грађане", рекао је Лукач.       

        Коментаришући случај Мевлида Јашаревића, који је 2011. године пуцао из аутоматског оружја на Амбасаду САД у Сарајеву више од 40 минута, Лукач је рекао да је уверен да у Бањалуци нико не би могао да пуца сат времена, а да не добије адекватан одговор за веома кратко време.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари