Лукач: Епидемију ћемо –ако буде потребно – заустављати и раздвајањем градова

 „ЈОШ УВЕК СВЕ ДРЖИМО ПОД КОНТРОЛОМ, НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА НАМ ЉУДИ МАСОВНО УМИРУ“

*  „Неодговорне ћемо смјештати у карантине како би ситуацију држали под контролом. Не смијемо дозволити да нам људи почну масовно умирати, јер би то за нашу нацију било катастрофално“

_________________________________________________________________________

        МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је у Бањалуци највише заражених вирусом корона, с обзиром на број људи који живи и који је из иностранства дошао у овај град, те још једном позвао на поштовање мјера чији је циљ сузбијање вируса.

        "Све што радимо јесте да упозоримо људе да поштују мере чији је циљ да спречимо ширење вируса корона. Имамо појединце који праве проблеме, неће да поштују норме и тако угрожавају животе других, што је кривично дело и неће бити толерисано", рекао је Лукач за РТРС.

        Он је навео да, нажалост, појединци крше полицијски час, али и да дио оних који су старији од 65 година излази из изолације.

        "У Бањалуци је највише кршења мера што није добро. Важно је што смо на време почели са применом мера, још увијек све држимо под контролом и сигурно је да ћемо оне који су неодговорни санкционисати у складу са Кривичним законом Републике Српске, а имена ћемо јавно објављивати", рекао је Лукач и подсетио да за кршење мјера може бити изречена и двогодишња затворска казна.

        Према његовим речима, сада се у Српској формирају карантини како би мере биле поштоване.

        "Неодговорне ћемо смештати у карантине како би ситуацију држали под контролом. Не смемо дозволити да нам људи почну масовно умирати, јер би то за нашу нацију било катастрофално", нагласио је Лукач.

        Он је поновио да је важно да се не шири паника и да ће онај ко ради супротно бити санкционисан.

        "Немам информацију да ће 1. априла све бити стављено у карантин, па и Бањалука. Само информације Републичког штаба за ванредне ситуације грађани треба да прате, а не оне које буду пласиране посредством друштвених мрежа", навео је Лукач.

        Он је истакао да постоји план за даљу борбу против вируса којом је могућа и блокада градова.

        "Овакве мере ћемо предузети уколико буде потребно. Министарство унутрашњих послова Републике Српске има план да постави пунктове и раздвоји градове, односно сречи циркулацију људи, јер сматрамо да тако можемо контролисати ситуацију", рекао је Лукач.

        Он је нагласио да је смањен број кривичних дела у Српској, поручивши да ће полиција бити максимално ригорозна према лицима која крше закон у ванредној ситуацији.

        "Још једном је важно напоменути да сви који изађу из кућа треба да носе заштитне маске којих ће бити на тржишту", додао је Лукач.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари