Ковачевић: Очекујемо да почне да се урушава цела спирала незаконитости повезаних са ЦИК

СНСД ЗАТРАЖИО ОЦЕНУ УСТАВНОСТИ И ЗАКОНИТОСТИ ОДЛУКЕ ЦИК БиХ О ОДЛАГАЊУ ИЗБОРА

         СНСД је званично упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) да избори буду одгођени за 15. новембар.

        "У потпуности смо уверени да смо Уставном суду упутили ваљану аргументацију да је та одлука донесена у супротности с важећим законима. Очекујемо да ће захтјев бити разматран на првој седници Уставног суда и да ће то бити решено у најкраћем могућем року. Знамо какав је Уставни суд БиХ, а ово је још један од тестова да ли живимо у иоле пристојном друштву или у потпуном циркусу од земље која се зове БиХ", рекао је Радован Ковачевић новинарима у Бањалуци.

        Портпарол СНСД је појаснио да је ЦИК имао могућност да изборе одгоди у одређеној изборној јединици, и то максимално за 30 дана.

        "Уколико је датум избора био споран, онда су могли да помере изборе седам дана раније, а никако после као што су урадили. Очекујемо да ће Уставни суд прихватити наше аргументе и да ће одлука ЦИК-а бити поништена, те да ће почети да се урушава комплетна спирала незаконитости у вези с ЦИК-ом која је започела оног дана када су на потпуно нелегитиман и нелегалан начин, кршећи законе, изабрани чланови ЦИК-а", нагласио је Ковачевић.

        Он је поручио да је СНСД у потпуности спреман за изборе, те да инсистира да они буду одржани у законском року 4. октобра.

        "СНСД је спреман да поново оствари победу и да наставимо заједно с нашим грађанима да развијамо све локалне заједнице у Српској", рекао је Ковачевић.

        Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК пролонгирала за 15. новембар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари