Каран: Снажан отпор Срба и Хрвата изазваће удар Бошњака на конститутивност народа

„БОШЊАЦИ СЕ НЕ ЛИБЕ ДА КРШЕ ДЕЈТОН – ЗАГРЕБАЧКИ ПРЕГОВОРИ СУ ОГОЛИЛИ СТВАРИ“

* Проблем није ни у Хрватској, ни у Србији, него у бошњачком политичком руководству, које мисли да ће направити унитарну БиХ

* „Оваква мултиетничка држава не може да живи у унитарној држави... Прича о грађанској држави је магла и демагогија која не само да руши БиХ, него је и са уставно-правног аспекта бесмислена

____________________________________________________________________

       ГЕНЕРАЛНИ секретар Владе Републике Српске Синиша Каран рекао је да је прича бошњачких политичких структура о грађанској држави само "магла" и оценио да ће бошњачки покушаји да даље врше неуставан пренос надлежности и одузму конститутивност наићи на снажан политички отпор Срба и Хрвата.

       "Да сруше све демократске процесе и некоме одузму право конститутивног народа – не може. Да даље преносе надлежности мимо устава и Дејтона – не може. Они више неће моћи, јер ће сигурно имати снажан политички и институционални отпор и једног и другог народа који се сматрају угроженим", рекао је Каран.

       Коментаришући недавне "загребачке преговоре", он је рекао да решења морају доћи унутар БиХ, те да проблем није ни у Хрватској, нити у Србији, него у бошњачком политичком руководству, које мисли да ће направити унитарну БиХ.

       "Неће, нити може, јер теоретски оваква мултиетничка држава не може да живи у унитарној држави... Прича о грађанској држави је таква магла и демагогија, која не само да руши БиХ, него је и са уставно-правног аспекта бесмислена. Грађанска држава не постоји", рекао је Каран за РТС.

       Он је навео да је Устав БиХ врло јасан, односно да се не сме дирнути у равноправност три конститутивна народа и њихово право да бирају представнике који могу адекватно и ефективно да штите њихове интересе.

       "Да ли је демократија комшићевског типа то? Није. Она елиминише цео један народ, она је у Председништву БиХ потпуно елиминисала хрватски народ да заштите себе у том телу", нагласио је Каран, који је и професор уставног права.

       Он је приметио да се у Федерацији БиХ у последње време "утркују" да објасне да неко није добро превео ту реч у Уставу, јер не праве разлику између "конститутиван" и "конституенс".

       "То је зачкољица којом пре свега бошњачка страна и СДА као доминантна бошњачка политичка структура желе да од представника конститутивних народа представе и направе припаднике народа", рекао је Каран.

       Он је подсетио да је појам "припадник народа" био у бившој Југославији, када се поштовао такозвани "кључ".

       "Припадник народа је нико са аспекта конститутивног народа. Када имате припадника, а не представника народа, он није више конститутиван и не може да штити себе, и то се догађа хрватском народу, јер су малобројни", рекао је Каран.

       Он је додао да Бошњаци као бројнији дрско крше тај "трећи кључни стуб" и претварају БиХ у унитарну и полако извлаче елементе федерализма.

       "Прича о грађанској држави је само плашт за класичну доминацију и мајоризацију", сматра Каран.

       Каран је рекао да је једино добро што су загребачки преговори потпуно "оголили ствари" јер се сада бошњачка страна не либи да каже да крши Дејтон.

       Српски члан Председништва Милорад Додик разговарао је 16. септембра у Загребу са председником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари