Јавном сектору и онима који их примају из буџета Српске повећање плата од пет до 20 одсто

ЗА ТО ЈЕ У БУЏЕТУ СРПСКЕ ЗА 2020. ОБЗБЕЂЕНО 70 МИЛИОНА КМ

* Платни коефицијенти  до пет биће увећани за 20 одсто, од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, од 11,15 до 19,05 за седам одсто и платни коефицијенти од 19,25 до 26,23 за пет одсто

___________________________________________________________

        НАРОДНА  скупштина Републике Српске усвојила је, по хитном поступку, сет измена закона о платама радницима у управи, просвети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу који предвиђа повећање плата од пет до 20 одсто запосленима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске, за шта ће у буџету за идућу годину бити обезбеђено 70 милиона КМ.

        Усвојени су Закон о измјенама и допуни Закона о платама запослених у органима управе, Закон о измјенама и допуни Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, Закон о изменама и допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа, Закон о изменама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима.

        Усвојени су и Закон о изменама и допуни Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Српске, Закон о изменама и допуни Закона о платама запослених у јавним службама и Закон о изменама и допуни Закона о платама запослених у области културе.

        У складу са овим актима биће увећани платни коефицијенти и повећане плате за запослене у овим областима тако да платни коефицијенти до пет буду увећани за 20 одсто, од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, од 11,15 до 19,05 за седам одсто и платни коефицијенти од 19,25 до 26,23 за пет одсто.

        Измене ових закона представљају једну у низу мера Владе Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, што ће утицати и на повећање потрошње и побољшање целокупног пословног амбијента у Српској.

        Народна скупштина је, по хитном поступку, усвојила и Закон о изменама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ даља изградња и развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне наменске штедње.

        Циљ овог акта је и јачање републичког финансијског тржишта.

        Влада је ове године донијела одлуку о организовању пензијског плана Владе Српске, те закључила уговор о приступању Европском добровољном пензијском фонду са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука, на основу чега ће из сопствених средстава сваког месеца уплаћивати месечни износ од 20 КМ за све раднике у јавном сектору, што укупно износи око девет милиона КМ.

        Овај закон је усвојен и да би био спроведен сет закона о повећању плата радницима у управи, просвети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу Српске.  

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари