Генерал Савчић: Нисам крив, оптужница је потпуно измишљена

НЕЗВАНИЧНО: ПОНИШТЕНА ЗАБРАНА ДА БУДЕ НА ЧЕЛУ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РС    

* Генералог бранилац Миодраг СТОЈАНОВИЋ: У време које је обухваћено оптужницом - 13, 14. и 15. јула 1995. године генерал се са већим делом своје јединице налазио на потпуно другој локацији у активним борбеним дејствима, 50 километара удаљеним од места Касаба, тако да ми се чини да то ни тужилац неће оспорити

* Одбрана ће акценат ставити и на недавно објављени декласификовани документ Владе Велике Британије о дешавањима у Сребреници из јула 1995. године у којем је наведено да Пале нису имале план за освајање енклаве

________________________________________________________________________

        ОПТУЖНИЦА је потпуно измишљена, не осећам се кривим и нисам крив за оно за шта ме терете, рекао је судији за претходно саслушање на рочишту у Суду БиХ генерал Миломир Савчић, изјашњавајући се о оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

        Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против Савчића, бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске.

        Савчићев бранилац, адвокат Миодраг Стојановић, истакао је да је сада на одбрани да у току суђења докаже његову невиност.

        - У време које је обухваћено оптужницом - 13, 14. и 15. јула 1995. године генерал се са већим делом своје јединице налазио на потпуно другој локацији у активним борбеним дејствима, 50 километара удаљеним од места Касаба, тако да ми се чини да то ни тужилац неће оспорити - рекао је Стојановић.

        Он је навео да ће суштинска "борба" Тужилаштва и одбране бити у субјективном односу према томе да ли је генерал Савчић на било који начин учествовао у планирању онога што се дешавало у вези са Сребреницом и да ли је имао свест о томе шта ће бити са заробљеницима.

        Стојановић сматра да треба ставити акценат на недавно објављени декласификовани документ Владе Британије о дешавањима у Сребреници из јула 1995. године у којем је наведено да Пале нису имале план за освајање енклаве.

        - Заповест за активна борбена дејства "Криваја 95" је заповест Дринског корпуса од 2. јула и ту је тачно означено шта је задатак. Пише да није био планиран улазак у Сребреницу, тако да је тачна процјена енглеских обавештајних органа да Војска Републике Српске нема за циљ улазак у Сребреницу него њену демилитаризацију, заустављање сталних офанзивних борбених дејстава и диверзантских акција из простора заштићене зоне Сребреница ка територији Републике Српске - рекао је Стојановић.

        Он је рекао да су та дејства из Сребренице представљала реализацију наредбе Енвера Хаџихасановића, а касније Авде Палића, као команданта 285. бригаде Армије РБиХ, да се таквим активностима "веже" што више снага Војске Републике Српске, растерети сарајевско ратиште и омогући АРБиХ да на сарајевском ратишту изврши деблокаду.

        Стојановић је истакао и да је незванично добио информацију да је уважен део жалбе одбране на мјере забране и да генерал остаје на месту председника Борачке организације Републике Српске (БОРС), али да није званично добио одговор Суда БиХ на жалбу.

        На предлог Тужилаштва БиХ, Суд је Савчићу био забранио да обавља дужност председника БОРС-а и наступе у медијима у делу који се односи на предмет суђења.

        Генералу је изречена и забрана напуштања БиХ и наложено одузимање путних исправа, а забрањен му је и контакт са сведоцима  Тужилаштва.
 

        https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/rociste-u-sudu-bih-savcic-rekao-da-je-optuznica-potpuno-izmisljena-nakon-uvazene-zalbe-ostaje-na-celu-bors-a/305184


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари