Фоча – заједно са Бањалуком – постала главни медицински центар Републике Српске

ДОДИК: ГРАДИЋЕМО БОЛНИЦУ У ДОБОЈУ И РЕКОНСТРУИСАТИ У ТРЕБИЊУ, ЗВОРНИКУ, ПРИЈЕДОРУ И ГРАДИШЦИ

* У Универзитетској болници Фочи данас је, уз лабораторију за дијагностику вируса корона, отворена и нова поликлиника са више од 20 специјалистичких амбуланти. Радиће и озбиљен операције на срцу са уградњом стентова

* Радован ВИШКОВИЋ: Влада Српске је  успела да набави опрему, едукује кадрове и уложи средства у отварање лабораторија за дијагностику вируса корона. Нећемо стати са ове четири лабораторије, него ћемо радити и даље

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да Универзитетска болница има стратешки значај за Републику Српску, те да је изградњом болница у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Невесињу, те доградњом и модернизацијом ове болнице стабилизован медицински сектор.

        Додик је нагласио да ће ускоро почети и градња нове болнице у Добоју, а да је за реконструкцију болнице у Зворнику издвојено 26 милиона КМ.

        "Ићи ће и реконструкције болница у Приједору, Градишци и Требињу. Остаје нам да побољшамо стандард што се тиче опреме и запослених. Сада се видело колико је важно имати стабилан медицински сектор и ја сам захвалан свим здравственим радницима", рекао је Додик.

        Он је истакао да је од великог значаја отварање лабораторије за дијагностику вируса корона у Фочи, чиме ће тај посао бити олакшан и убрзан.

        У Универзитетској болници Фочи данас је, уз лабораторију за дијагностику вируса корона, отворена и нова поликлиника са више од 20 специјалистичких амбуланти, а у оквиру великог пројекта Владе Српске, којим је предвиђена и изградња и опремање нових операционих и ангио-сале, те опремање болничких павиљона.

        Директор ове установе Радмил Марић истакао је да су адаптација и опремање нове поликлинике коштали више од два милиона КМ, те да је са тим објектом први пут у својој историји Универзитетска болница добила све амбуланте на једном месту.

        "Овдје се лијечи око 50 одсто пацијената који нису из наше регије и то је оно што нас сврстава у ред установа које се баве сложеним медицинским пословима, а захваљујући, пре свега, стручним људима који ту раде. Отприлике за мјесец дана завршавамо објекат онкологије, који је потпуно обезбеђен новом опремом која ће стићи", рекао је Марић.

        Он је најавио да, након завршетка опремања онкологије, слиједи изградња ангио-блока.

        "Очекујемо да би то током лета требало бити завршено и да бисмо најкасније на јесен почели да радимо сложене оперативне захвате на крвним судовима са уградњом стентова", навео је Марић.

        Премијер Радован Вишковић истакао је да је опредељење Владе Српске да Универзитетска болница Фоча заједно са Универзитетским клиничким центром у Бањалуци буде носилац здравственог система, што уз ова улагања и практично постаје.

        Он је навео да је Влада Српске успела да набави опрему, едукује кадрове и уложи средства у отварање лабораторија за дијагностику вируса корона.

        "Нећемо стати са ове четири лабораторије, него ћемо радити и даље. Све што смо урадили у претходном периоду, омогућава нашем здравственом систему да је више него спреман за неки следећи период. Струка још није дефинитивно рекла свој став да ли нас очекује други талас овог вируса скупа са сезонском грипом на јесен, али се ми већ данас припремамо као да ће бити", рекао је Вишковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари