Додик: Жандармерија ће бранити Српску – нисмо одустали од резервног састава полиције

ЛУКАЧ: ЈЕДИНИЦА ЖАНДАРМЕРИЈЕ ФОРМИРАНА ЈЕ ДА ЧУВА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

* Милорад ДОДИК: „Чекаћемо прилику да буде формиран резервни састав полиције Српске јер се показало да је то најбољи начин одбране територије и безбедности Српске

* „Формирање Јединице жандармерије МУП-а Републике Српске – нагласио је - представља опредељење Српске да ојача способности и уверење грађана да су безбедни

* Ово је и порука да смо спремни – рекао је српски члан Председништва БиХ - да се суочимо са свим изазовима који евентуално дођу са било које стране, као што је угрожавање уставног поретка или безбедности сваког нашег грађанина   

____________________________________________________________________________ 

        ЧЛАН Председништва БиХ и лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је данас да Република Српска не одустаје од формирања резервног састава полиције.

        Додик је истакао да Република Српска, формирањем Јединице жандармерије Министарства унутрашњих послова, шаље поруку да жели стабилност и мир као приоритет.

        "Ово је и порука да смо исто тако спремни да се суочимо са свим изазовима који евентуално дођу са било које стране, као што је угрожавање уставног поретка или безбедности сваког нашег грађанина", рекао је Додик новинарима након свечаног постројавања ове јединице у Залужанима код Бањалуке.

        Он је истакао да формирање Јединице жандармерије МУП-а Републике Српске представља опредељење Српске да ојача способности и уверење грађана да су безбједни.

        Додик је рекао да је данашња промоција Јединице жандармерије један од важних датума у историји МУП-а Републике Српске.

        Одговарајући на питање новинара каква је разлика између Жандармерије и резервног састава полиције, чије је формирање пролонгирано, Додик је навео да резервни састав није постројен, али да се од њега није одустало.

        "Размотрићемо и чекаћемо прилику да буде формиран резервни састав полиције Српске јер се показало да је то најбољи начин одбране територије и безбедности Српске", истакао је Додик.

        У Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке данас је свечано постројена Јединице жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица МУП-а Републике Српске која је формирана ради унапређења безбедности Српске, њених грађана и имовине.

        Свечаности су присуствовали и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

        Формирање Жандармерије уследило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а Српске ради бржег и ефикаснијег одговора на безбедносне изазове са којима се суочава Република Српска.

        Јединица жандармерије која је формирана у циљу унапређења безбедности РС, њених грађана и имовине, данас је свечаним постројавањем званично представљена у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке.  

        Начелник Јединице Жандармерије МУП-а Српске Драгослав Бановић предао је рапорт председнику Републике Српске Жељки Цвијановић.

        Након постројавања јединице интонирана је химна Републике Српске "Моја Република".

Лукач: Јединица жандармерије формирана

је да чува Републику Српску

        МИНИСТАР унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је жандармерија формирана за будућност РС и да ће деловати у свим ситуацијама када буде угрожена њена безбедност.

        "Јединица жандармерије формирана је да чува Републику Српску, на првом месту безбедност грађана и њене имовине", истакао је Министар унутрашњих послова Републике Српске.

        Радован Вишковић, премијер Републике Српске, у обраћању током церемоније рекао је да му је част и задовољство што је учествовао у доношењу одлуке формирања Јединице жандармерије, те да је ово историјски важан потез за РС.

        Жељка Цвијановић, председник РС, истакла је да ово значајан искорак у јачању Министарства унутрашњих послова РС, као и искорак ка стабилности Српске.

        "Морамо радити на јачању наших институција и да чувамо стабилност РС. Ми јесмо опредељени и као институција и као власт да стално улажемо у безбедност и да јачамо наше капацитете", рекла је Цвијановићева.

        Формирање Жандармерије уследило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а ради бржег и ефикаснијег одговора на безбедносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

        Жандармерија, је попуњена припадницима активног састава МУП-а, првенствено младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари