Додик Вархељију: Српска није против БиХ, али неће у заједничке органе док се не повуче „Инцков закон“

СКУПШТИНА СРПСКЕ ТРЕБА ДА 10. ДЕЦЕМБРА ПОЧНЕ СЕСИЈУ О ВРАЋАЊУ ОТЕТИХ НАДЛЕЖНОСТИ

* После сусрета врха Српске са Оливером Вархељијем нагласио: „Након тога пристајемо да разговарамо и у парламенту БиХ о начину на који би се могло решити то питање, али без повлачења и укидања те одлуке - то неће бити могуће”

* „Имовина третирана сукцесијом, а која се налази у ентитетима, треба да припадне примарно ентитетима. Имовина добијена сукцесијом која је ван БиХ и односи се на амбасаде, конзуларно дипломатска представништва и слично може бити укњижена на ниво БиХ

* Посебно је нагласио: “Немамо никакав план за сецесију и поштујемо слово Устава БиХ и Дејтонски споразум. Општа галама, када је реч о одређеним активностима и најављеним санкцијама, нас не додирује и ми ћемо спроводити наше политике уз спремност за дијалог, разговор и договор, како смо раније предложили

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Српска је за дијалог заснован на поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ. Посвећени смо кретању ка Европској унији од које очекујемо разумевање и избалансиран став према интересима оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ

____________________________________________________________

       У САРАЈЕВУ је синоћ завршен састанак комесара ЕУ за проширење Оливера Вархељија и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера са председницима СНСД Милорадом Додиком, ХДЗ БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

       Додик, Човић и Изетбеговић по изласку из резиденције шефа Делегације ЕУ нису дали изјаве за новинаре.

       Касније је Додик изјавио да је Вархељију пренео да Република Српска неће учествовати у раду заједничких органа БиХ док се не повуче спорни закон који је донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

       „То су управо они органи за које је Народна скупштина рекла да неће да се партиципира у њиховом раду све док се не реши проблем везан за наметнути закон”.

       Изашао је пред новинаре након састанка у Бањалуци са Вархељијем којем су присуствовали и председник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Завршетак разговора Додика, Човића и Изетбеговића

са комесаром ЕУ за проширење

       Додик је рекао да су Вархељију пренели да они који стоје иза срамног посла који је учинио Инцко треба то питање и да реше и истакао да Српска одговорност за то види у земљама које подржавају или су прећутно подржале такву врсту параде коју је направио Инцко.

       “Након тога пристајемо да разговарамо и у парламенту БиХ о начину на који би се могло решити то питање, али без повлачења и укидања те одлуке, то неће бити могуће”, нагласио је Додик.

       Навео је да ЕУ очекује да “нормално функционишу заједничке институције – Председништво, парламент БиХ и Савет министара”.

       Истакао је да питање имовине треба решити споразумом два ентитета и Брчко дистрикта, те подсетио да ће о имовини бити речи на седници Народне скупштине Српске 10. децембра, иако још има времена да се спорна питања на том плану разреше.

       “Тај споразум може бити потврђен у парламенту БиХ. Имовина третирана сукцесијом, а која се налази у ентитетима, треба да припадне примарно ентитетима. Имовина добијена сукцесијом која је ван БиХ и односи се на амбасаде, конзуларно дипломатска представништва и слично може бити укњижена на ниво БиХ. Како год, питање имовине решено је Дејтонским споразумом и Устав каже да оно што изричито није дато БиХ и њеним институцијама, припада ентитетима”, рекао је Додик.

       Он каже да се на том плану Уставни суд БиХ понаша вануставно, те да је, између осталог, поништио право Српској да је она власник имовине, попут пољопривредног земљишта и шума.

       Додик је захвалио Вархељију за размевање и што је дошао у Бањалуку јер је дијалог најбоља основа за решавање проблема у БиХ.

       “Ово је значајна посета Српској и веома ценимо напоре комесара Вархељија да дође и разговара са руководством Републике о актуелној ситуацији у БиХ. И да разговарамо о евроинтеграцијама како бисмо партиципирали и били корисници великог инвестиционог плана и пакета ЕУ за западни Балкан”, рекао је Додик.

       Он је додао да Српска подржава Устав БиХ и очекује то и од других, не само домаћих, већ и страних фактора.

       “Немамо никакав план за сецесију и поштујемо слово Устава БиХ и Дејтонски споразум, што и чинимо. У вези са општом галамом када је ријеч о одређеним активностима и најављеним санкцијама, ми можемо јасно рећи да нас то не додирује и да ћемо спроводити наше политике уз спремност за дијалог, разговор и договор, како смо раније предложили”, рекао је Додик.           

       Поновио је да Република Српска не угоржава мир, већ поштује Устав и територијални интегритет БиХ, а да се противи сваком облику правног насиља, наметања решења и мешања странаца у политичке односе у БиХ.

       "Наш став је јасан, ми нисмо против БиХ, али јесмо против мајоризације. Поштујући Устав и одредбе Дејтонског мировног споразума, БиХ може да функционише".

       Цвијановић је истакла је да је Српска опредељена за дијалог који ће бити заснован на поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ.

       "Посвећени смо – подвукла је - кретању ка Европској унији од које очекујемо разумевање и избалансиран став према интересима оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари