Додик: Укидање Војске Републике Српске било је грешка иако се догодило под притиском

У КАСАРНИ „КОЗАРА“ ОБЕЛЕЖЕНИ ДАН ВРС И ТРЕЋЕГ ПЕШАДИЈСКОГ РС ПУКА ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске. Потребно је јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија

* Заменик министра одбране БиХ Мирко ОКОЛИЋ:  Не смије бити заборављено да је Војска Републике Српске одбранила Српску у протеклом рату и сачувала вековна огњишта српског народа. Бошњаци и Хрвати су формирали оружане јединице пре почетка оружаних сукоба у БиХ, што је био јасан сигнал шта се спрема   

_______________________________________________________________________   

        УКИДАЊЕ Војске Републике Српске било је грешка, али свестан сам околности и притисака који су довели до тога, рекао Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

        Он је у касарни "Козара" на обележавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, поновио да српски народ неће заборавити НАТО бомбардовање за које је рекао да је променило карактер рата.

        Најавио је да ће српски народ наставити да слави Дан оснивања ВРС јер је она била одбрамбена снага која је сачувала српски народ, његов идентитет, вековна огњишта и историју. 

        Додик је нагласио да је славан ратни пут Војске Републике Српске и да је српски народ поносан на све њене припаднике.

        - Био сам један од оних који су 12. маја 1992. године донели закон о формирању Војске Републике Српске, што је било од пресудног значаја. Тај закон донесен је једногласно - рекао је Додик.

        Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Српске у одбрамбено-отаџбинском рату одбранила српски народ, што не сме бити заборављено.

        - Не смемо заборавити погинуле и рањене припаднике Војске и Полиције Републике Српске, али ни цивиле који су страдали у протеклом рату. Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

        Због тога је, додала је она, потребно јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија.

        Командант Трећег пешадијског Република Српска пука Милан Радојичић рекао је да данас сећамо више од 23.000 јунака који су уградили живот у темеље Српске.

        - Трећи пешадијски Република Српска пук чува традицију ВРС, која је сачувала вековна огњишта, то никада не сме бити заборављено, а наша је обавеза да ту традицију баштинимо - нагласио је Радојичић.

        Заменик министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је данас да не сме бити заборављено да је Војска Републике Српске одбранила Српску у протеклом рату и српски народ.

        - Не смемо заборавити оне који су уградили живот у темеље Републике Српске, зато је важно што у континуитету обележавамо 12. мај - Дан Војске Републике Српске - рекао је Околић.

        Он је истакао да Републике Српске не би било без храбрих бораца који су у најтежим тренуцима успели да одбране српски народ.

        Околић је подсетио да су Бошњаци и Хрвати формирали оружане јединице пре почетка оружаних сукоба у БиХ, што је, како је рекао, био јасан сигнал шта се спрема.

        У Бањалуци, у касарни „Козара“, уз присуство званичника Српске обележeно је 28 година од формирања Војске Републике Српске и 15 година постојања 3. пешадијског пука. Ове године обележавање је организовано у најужем кругу званица у складу са ситуацијом проузрокованом појавом вируса корона, те уз поштовање прописаних мера заштите.

        Обиљежавање је почело служењем парастоса погинулим припадницима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата.

        Парастос у Спомен-соби Војске Републике Српске у касарни "Козара" служило је свештенство Српске православне цркве, а присуствовали су – као и прослави - српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, председник Владе Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Дарко Ћулум, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, заменик министра одбране БиХ Мирко Околић.

        Присуствовали су и командант Трећег пешадијског пука бригадир Милан Радојчић, заменик команданта Команде подршке Оружаних снага БиХ бригадир Зоран Дуновић, командант Шесте пешадијске бригаде бригадир Радован Јовић, заменик начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић и друге старешине, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

        Након парастоса, у Спомен-соби су положени венаци.

        Венце су положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, председник Владе Српске Радован Вишковић и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.

        Остали присутни су положили руже.

        Скупштина српског народа у БиХ, на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године, донела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

        Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

        У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 23.731 бораца Војске Републике Српске. Њено војно наслеђе и идентитет негује Трећи пешадијски (Република Српска) пук.

Пале: Положени венци и цвеће

на централни споменик

        У Палама је данас полагањем венаца и цвећа на Централном споменику за 536 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата обележен 12. мај - Дан Војске Републике Српске и Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

        Председник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина подсетио је да је кроз Војску Републике Српске у току одбрамбено-отаџбинског рата прошло више од 200.000 бораца, а више од 23.000 њих је положило своје животе.

        - Пре 28 година на данашњи дан, Скупштина српског народа у БиХ на заседању у Бањалуци донела је историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је имала искључиво задатак да одбрани свој народ и Српску - рекао је Парађина, честитајући Дан Војске Републике Српске.

        Он је нагласио да је 12. мај један од најзначајних и најбитнијих датума у историји Републике Српске, а данашњим окупљањем је одата пошта свима који су дали своје животе, као и ратним војним инвалидима који су дали делове тела.

        Према његовим речима, све садашње и будуће генерације морају да баштине и чувају тековине својих предака који су стали у одбрану свога народа и стварања Републике Српске.

        Он је додао да институције Српске треба да обезбеде бољи и квалитетнији живот борачким категоријама и да помогну при њиховом запошљавању.

        Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су борци Војске Републике Српске заслужни што данас постоји Република Српска.

        - Локална заједница и њени становници морају одати дужни помен, али и да наставимо где су они стали, чувајући, бранећи Српску. Честитам Дан Војске Републике Српске свим патриотима - навео је Југовић.

        Венце су положили представници Борачке организације Пале, руководство општине,

        Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Црвеног крста, као и јавног и политичког живота.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари