Додик: Тражим да непоштовање одлука НС РС од стране српских представника у Сарајеву буде кривично дело

ОПОЗИЦИЈА ОДБАЦИЛА И ДРУГУ ПОНУДУ ЛИДЕРА СНСД ДА УГРАДИ СВОЈЕ СТАВОВЕ У ОДЛУКЕ СКУПШТИНЕ

* Милорад ДОДИК замолио СДС и ПДП да одустану од измена Пословника о раду парламента БиХ, упозоривши их да ће то ићи на штету Републике Српске, а да ће српски народ биће мајоризован и прегласаван

* Потом је – када је постало јасно да СДС и ПДП ни то не прихватају – рекао: „Тражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измене Кривичног закона РС и да свако кршење ставова Скупштине буде кривично дело

* Предложио је и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлашћењима и да неће бити обављиване у Службеном гласнику РС

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно одговорити на стална кршења Дејтонског споразума, одбацити бонска овлаштења и навести да је то незаконито, те понудио опозицији да избаци све што јој не одговара у „Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на Српску“ и напише шта мисли да је потребно.

        "Клуб посланика СНСД-а не жели да повуче ту информацију, али све што опозиција мисли да је нетачно нека избаци из документа и допише шта мисли и то је моја још једна понуда јер сте претходну одбацили. Ако то нећете, онда ћемо говорити о некој другој аргументацији која је јасна", рекао је Додик на посебној седници Народне скупштине.

        Додик, који је и лидер СНСД-а, подсетио је да је СДС био владајућа партија када је Народна скупштина Републике Српске донела резолуцију да се иде у евроатлантске интеграције.

        "Најгоре за нас је да шутимо, а све ово време у Сарајеву су ме питали шта ће урадити Народна скупштина Републике Српске. Нигде нисам рекао да треба донети одлуку о независности, већ сам рекао колико је важан овај парламент и тек би се видело када би била изгласана оваква врста одлуке - читав свет би се према томе окренуо", додао је Додик.

        Он је замолио СДС и ПДП да одустану од измена Пословника о раду парламента БиХ јер ће то ићи на штету Републике Српске, а српски народ биће мајоризован и прегласаван.

        "Под плаштом бриге за народ ви сада кажете да је потребно променити Пословник о раду што је веома опасно. Тражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измене Кривичног закона Републике Српске и да свако кршење ставова Скупштине буде кривично дело. Предлажем и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлашћењима и да их нећемо објављивати у Службеном гласнику РС", рекао је Додик.

        Према његови, свака повреда позиције Републике Српске подразумева да њени представници у органима БиХ зауставе рад.

        "Предлажем да усвојимо Информацију, са задатком да је Народна скупштина преведе и достави на све светске адресе и посланицима Европског парламента, конгресменима, званичницима Русије, Србије, Аустрије. Важно је да у овоме учествујете као опозиција, а ми ћемо то свакако урадити и без вас", рекао је Додик.

        Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић поновио је да наведена информација мора бити одбачена и да заједнички тимови формулишу закључке које би Народна скупштина усвојила.

        Потпредседник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић упитала је зашто сви посланици ДНС-а не присуствују посебној сједници, јер је та странка предлагач материјала?

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари