Додик: Српска је величанствена и сан који је сањан стотинама година

БРНАБИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ У «БОРИКУ»: «ЧЕСТИТАМ РОЂЕНДАН ВАШЕ И НАШЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ»

* Милорад ДОДИК: «Морали смо да 9. јануара 1992. године на Палама донесемо декларацију о формирању наше Републике јер нам нису дали у Сарајеву. Република Српска неће трпети инквизицију Уставног суда БиХ»

* Ана БРНАБИЋ: «Србија има обавезу да води рачуна о српском народу где год да живи. Рачунајте на њену подршку»

_____________________________________________________________________

        У БАЊАЛУЧКОЈ Спортској дворани "Борик" одржана је свечана академија поводом Дана Републике и 28. рођендана Српске, чији је овогодишњи слоган "За сва времена".

        Академији су, поред осталих, присуствовали председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

        Такође и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, министар одбране Србије Александар Вулин и председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

        Међу почасним гостима били су и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, те делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена председником Гораном Ракићем.

        Додик је на академији истакао да је Српска слободна, демократска, парламентарна, хришћанска и синоним за слободу српског народа, те да је то сан који је сањан неколико стотина година.

        "Много љубави је уткано у Републику Српску и зато је она величанствена", рекао је Додик у обраћању на свечаној академији поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

        Он је подсетио да је Република Српска формирана пре рата 9. јануара 1992. године, а пре тога у октобру 1991. године основана је и Скупштина српског народа у БиХ.

        "Морали смо 1992. године на Палама да донесемо декларацију о формирању наше Републике јер нам нису дали у Сарајеву", додао је Додик и поновио да је Република Српска данас стабилна и јака.

        Он је истакао да Република Српска неће трпети инквизицију Уставног суда БиХ.

        Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

        Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Цвијановић: Српска траје већ 28 година и

наставиће да траје - за сва времена

* „Република Српска жели чврсте, нераскидиве везе са Србијом, која је најјачи ослонац Српске. Желимо наставак добре сарадње и разумевања са Руском Федерацијом и Кином. Наш је циљ и да у оквиру процеса европских интеграција спроводимо реформе које ће бити добре за наше друштво. Желимо и искрено партнерство и са Сједињеним Америчким Државама

        ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да 9. јануар дан окупљања и заједништва, када се на посебан начин слави слобода у којој данас сви у Српској живе.

        "Широм Републике Српске, у свим њеним општинама и градовима, данас обиљежавамо и прослављамо 28. рођендан Српске - у миру и слободи, поносни што је имамо и одлучни да је чувамо и јачамо у будућности", нагласила је Цвијановићева на свечаној академији поводом обележавања Дана Републике - 9. јануара.

        Она је нагласила да је обавеза свих да цене и поштују жртве оних који су ту слободу одбранили у рату, посебно оних који су дали животе и делове свог тела да би одбранили право српског народа на живот и да траје.

        "Зато Српска траје већ 28 година и наставиће да траје - за сва времена, баш како то каже и овогодишњи слоган наше прославе. Наша прошлост, садашњост и будућност налажу нам да увек идемо правим путем и да се спремно носимо са изазовима. Тих је изазова увек било много, и биће их и у будућности, али ако наше институције поштују потребе и очекивања грађана, а наши грађани поштују напоре које институције улажу у решавању њихових проблема, онда ће сваки изазов бити решив и сваки ће успјех бити заједнички", поручила је Цвијановићева.

        Она је нагласила да су грађани Српске данас поносни што имају Републику Српску и на чињеницу што она сваког дана изгледа модерније, лепше и развијеније.

        Она је нагласила да Република Српска жели чврсте, нераскидиве везе са Србијом, која је најјачи ослонац Српске, и Српска и Србија наставиће да тесно сарађују у свим областима.

        "Желимо наставак добре сарадње и разумевања са Руском Федерацијом и Кином. Наш је циљ и да у оквиру процеса европских интеграција проводимо реформе које ће бити добре за наше друштво и које ће обезбедити стабилно запошљавање и добро плаћене послове. Желимо искрено партнерство и са Сједињеним Америчким Државама. Отворени смо за сарадњу са свима", поручила је Цвијановићева.Брнабић: Србија има обавезу да води рачуна

о српском народу где год да живи

        Председник Владе Србије Ана Брнабић рекла је на академији да је Република Српска симбол за стабилност, мир и сигурност, што сви треба да виде и поштују.

        "Честитам вам Дан Републике и 28. рођендан ваше и наше Републике Српске. Срећна сам што други пут имам привилегију да вам се обратим у име Србије", рекла је Брнабићева у обраћању на свечаној академији поводом Дана Репубике - 9. јануара.

        Она је нагласила да Србија има обавезу да води рачуна о српском народу где год да живи.

        Брнабићева је поручила да Српска настави да се бори за просперитет, мир и стабилност и да увек рачуна на подршку Србије.

        "Живела Српска, живела Србија", рекла је Брнабић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари