Додик: Срби у Савету министара БиХ морају имати место председавајућег и три министра

ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: АКО БУДЕТЕ ОПСТРУИРАЛИ САВЕТ МИНИСТАРА НЕЋЕ РАДИТИ НИ ДРУГИ ОРГАНИ

* „То није никакав преседан нити било шта тражимо, а да није било раније. Не верујем у добре намере Бошњака да заврше клацкалицу око формирања Савета министара, иако га је потребно формирати што пре, јер је ЕУ то тражила као један од услова давања мишљења БиХ за кандидатски статус

* Додик поновио да ће Српска поштовати резолуцију Народне скупштине РС о војној неутралности: „Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни после

_________________________________________________________________________

           МИЛОРАД Додик, председник СНСД, рекао је да ће делегације његове странке и СДА разговарати у среду о формирању Савета министара, те нагласио да неће функционисати ни други органи БиХ уколико буде настављена опструкција формирања Савета министара.

           Додик каже да у том случају неће функцинисати Представнички и Дом народа парламента БиХ.

           "Ако их пустите да раде, легализујете састав Савета министара, што није воља Републике Српске, њених људи и уопште грађана БиХ који су гласали на прошлим изборима", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка страначке координације СНСД-а.

           Он је поручио да на преговоре са СДА иду са познатим ставовима, а то је да Србима у Савету министара припада позиција председавајућег и три министра од укупно девет, као што је било у протеклом мандату.

           "То није никакав преседан нити било шта тражимо а да није било раније. Иначе, не верујем у добре намере Бошњака да заврше ту клацкалицу око формирања Савета министара, иако га је потребно формирати што пре, јер је ЕУ то тражила као један од услова давања мишљења БиХ за кандидатски статус. То бисмо онда могли да одрађујемо до краја године и покушамо да БиХ ставимо у орбиту кандидата за чланство у ЕУ, али то ће очигледно бити тешко због поменуте и организоване опструкције", рекао је Додик.

           Он је оценио да је у БиХ озбиљно тешка ситуација, јер се дешава потпуна парализа рада органа.

           "На нивоу БиХ постојећа структура у Савету министара покушава да обезбеди свој међународни и унутрашњи легитимитет који нема. Покушавају још да расписују конкурсе и запошљавају људе из претходне гарнитуре власти на важна места како би и када се формира нови Савет министара већ имали `заробљену` структуру система", рекао је Додик.

           Он је истакао да то онемогућава квалитетан приступ и рад.

           Кад је реч о НАТО, Додик је поновио да ће Српска поштовати резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

           "Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни после", рекао је Додик.

           Он је рекао да у Српској треба убрзати инвестициони циклус градњом аутопутева, хидро и термо-електрана.

           Састанку у Палати Републике присуствовали су и потпредседници СНСД-а Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, као и чланови Главног одбора Драган Лукач, Средоје Новић, Радован Ковачевић и Славко Митровић.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари