Додик: Срби су имали два антифашистичка покрета, где су били четници – ту усташе нису улазиле

У СРПСКОМ СЕЛУ БОЉАНИЋУ КОД ДОБОЈА ОБЕЛЕЖЕНО СПАСАВАЊЕ 60 САВЕЗНИЧКИХ ПИЛОТА 1944. И 1945.   

* На месту импровозованог аеродрома биће изграђен проширени меморијални центар, а обележавања попут данашњег биће уврштена у календар сећања на важне догађаје у Републици Српској

* Милорад ДОДИК: Срби су имали две савезничке војске - Југословенску војску у отаџбини под командом ђенерала Драже Михајловића и партизанске јединице које су биле део победничке коалиције. У Бољанићу су данас потомци и једних и других који су превазишли поделе...

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: У Бољанићу су пре 76 година исписиване најлепше странице српско-америчких односа. Желим да са овог мјеста пошаљемо снажну поруку мира и још једном укажемо на потребу стварања стабилног окружења у којем ћемо конфликте и размирице трајно заменити сарадњом и бољим разумевањем

___________________________________________________________________

       ПОЛАГАЊЕМ венаца код спомен-плоче на месту где је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, у Бољанићу код Добоја почело је обележавање 76 година од операција "Халијард".

       Вијенце су положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и председавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

       Венце су положили и представници Амбасаде САД у БиХ, изасланик председника Србије, као чланови Фондације "Халијард".

       Обиљежавању присуствују и министри у Влади Републике Српске, представници амбасада страних држава у БиХ, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, као и делегација града Добоја.

        - После 76 година овде смо, као доказ да се истина не може сакрити. Истина је да је овде у Бољанићу, уз подршку Југословенске војске у отаџбини, која је учествовала у борби против фашизма, спасили бројне пилоте, истакао је Милорад Додик.

       „Срби су увек били на страни побједника. Тада су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте, и то је остало дубоко усађено народу ових крајева. Ово је била највећа операција спашавања пилота на окупираној територији", нагласио је Додик.

       Он је поручио да су Срби имали две војске у борби против фашизма и нацизма.

       "Под окриљем Драже Михаиловића и покрет НОБ-а, који је на крају победио, али у оба Срби су били најзначајнији фактор те борбе. Нећемо их никада заборавити", истакао је Додик.

       Додик изјавио је да ће у Бољанићу, месту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, бити изграђен проширени меморијални центар и да ће обележавање као што је данашње бити уврштено у календар важних догађаја у Републици Српској.

       Додик је навео да су у Бољанићу данас потомци и једних и других, да су превазишли подјеле, а да су остала горка сјећања на жртве.

       Додик је подсјетио да претходни режим ништа није учинио да се Јасеновац оквалификује као место геноцида над Србима, те истакао да тамо где су били четници нису улазиле усташе, што је био спас за српски народ.

       Председник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је село Бољанић на Озрену место на којем су прије 76 година исписиване најлепше странице српско-америчких односа.

       "Желим да са овог места пошаљемо снажну поруку мира и још једном укажемо на потребу стварања стабилног окружења у којем ћемо конфликте и размирице трајно замијенити сарадњом и бољим разумевањем. Дубоко смо свесни чињенице да само миран и стабилан регион може да омогући економски развој, напредак свих земаља појединачно, а тиме и бољу и извеснију будућност за генерације које долазе", истакла је Цвијановићева.

       Истакла је да се овим обиљежавањем одаје признање антифашистима и храбром народу Озрена, али и свима онима који су делили заједничке вредности и узвишене идеале у борби против идеологија зла које су претиле целом човечанству."      

       У Бољанићу су данас уручене и захвалнице које су спашавале америчке и остале савезничке пилоте биће додељене захвалнице.

       Васкрсију Јанковићу захвалницу је уручио војни аташе при амбасади САД у БиХ, а Џон Капело, који је на челу фондације „Халијард“, доделио је захвалнице Сави Јанковићу, чија је породица чувала и хранила пилоте, и члановима породице Луке Панића.    

       Врховна команда Југословенске војске у отаџбини средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, прелази са својим јединицама из Србије у источну Босну. На планини Озрен у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године било је оспособљено ново узлетиште.

       Са овог узлетишта 1. новембра 1944. године у Италију је полетео авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

       Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетео капетан Ник Лалић.    

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари