Додик: Протекле 24 године су године које су нам појели странци у интересу Бошњака

НА ПОСЕБНОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ РС ГОВОРИО О НАСИЉУ НАД ДЕЈТОНСКОМ СТРУКТУРОМ БиХ

* Сједињене Државе су 1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности, нагласио је српски члан Председништва БиХ. Подсетио је да је то изнео Сенди Бергер, који је тада био један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици, те да је Медлин Олбрајт тим поводом Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга на испоруке оружја Бошњацима

* Указао је да је право на самоопредељење неотуђиво право према међународним нормама те да се отцепљење може према међународном праву дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и где постоји јака вероватноћа да се са одузимањем права неће стати. Нагласио је да су те норме испуњене у случају РС и српског народа у БиХ

* “Али, пробајте данас да изгласате одлуку о самосталности па ћете видети колика је ваша моћ, колику ћете буру изазвати у светским медијима”, рекао је Додик и додао да Народна скупштина РС има ту моћ, а да је БиХ на путу распада

* Додик је рекао да године затвора које су досуђене Србима у Хашком трибуналу говоре да је била намера да се кривица за рат пребаци искључиво на Србе, па нагласио да ће доћи време када ће НС РС одбацити те одлуке као тендециозне

* “ОХР и земље које су га подржавале наметали су решења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је време да се подвуче црта да видимо где смо били 1995, а где сада скоро 25 година после”

_________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини да је све што је урађено ради наводног унапређења њеног функционисања БиХ заправо удаљавало од функционалности, а Републику Српску развлашћивало и угрожавало.

 

        “Ова седница Народне скупштине није сазвана да би се мерио било чији патриотизам. Овде у огромном броју седе људи који воле Републику Српску, без обзира што неки од вас доводе у питање и сврху одржавања ове седнице”, рекао је Додик.

        Он је истакао да је ова седница практично наставак заседања на коме је 18. октобра 2017. године донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

        “Резолуција је обавезала све органе и институције Републике Српске на доследно спровођење, али је на то обавезала и све представнике Српске у заједничким институцијама БиХ и међународним организацијама и форумима”, додао је Додик.

        Према његовим речима, да бисмо разумели садашњост, морамо схватити прошлост.

        У Народној скупштини су, навео је, представници политичких партија које су у протеклих 25 година имали илузију да се неке ствари и процеси дешавају с циљем општег напретка.

        “Те партије су веровале да ће учинити боље свом народу ако пристану на реформе које су се дешавале, неколико пута гласом свих политичких партија, без обзира да ли су биле део власти или опозиције у Републици Српској”, рекао је Додик.

        Он је подсетио да су гласали за то јер им је речено да ће то касније моћи да мењају у парламенту на нивоу БиХ.

        “Да ли су десетине агенција, дирекција, канцеларија, које су насиљем високих представника успостављене, донеле напредак, или су само повећале број запослених у управи која се мери са бројем запослених у Југославији која је имала око 22 милиона становника? Шта смо и као Република и као народ добили? Ништа, или готово ништа. Углавном смо имали штету”, поновио је Додик.  

        Српски члан Председништва истакао је да је посебна седница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежности и обавеза потврђених Дејтонским мировним споразумом, а највише његовим анексом четири.

        “ОХР и земље које су га подржавале наметали су решења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је време да се подвуче црта да видимо где смо били 1995, а где сада скоро 25 година после”, рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

        Он је подсетио да је циљ “реформи” био јачање државности БиХ, те да од њих не живе боље Срби, Хрвати и Бошњаци, него само странци који имају високе плате.

        “Питам вас да ли су реформе и закони који су наметани донели бољитак БиХ, да ли смо задовољни правосуђем које је наметнуо високи представник и да ли је од почетка било зависно од различитих центара моћи. Проводећи селективну правду правосуђе је довело до још веће подељености”, рекао је Додик.

        Сједињене Државесу 1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности, нгласио је српски члан Председништва БиХ.

        Подсетио је да је то изнео Сенди Бергер, који је тада био један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици, те да је Медлин Олбрајт тим поводом Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга на испоруке оружја Бошњацима.

        Додик тврди да је након тога превладала политика која је фаворизовала бошњачке интересе које је, како тврди, формулисао Алија Изетбеговић кроз Исламску декларацију.

         “Дошло је време да ове проблеме морамо решавати. Идуће године навршава се 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума. То су године које су нам појели странци испуњавајући захтеве бошњачке стране“, рекао је Додик.

        Додао је да је право на самоопредељење неотуђиво право према међународним нормама те да се отцепљење може према међународном праву дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и где постоји јака вероватноћа да се с одузимањем права неће стати.

        Додик тврди да се из анализе која ће бити изнесена на седници може закључити да су те норме испуњене у случају РС и српског народа у БиХ.

        Додик је рекао да се РС залаже за мир, поштовање демократске изборне воље и аутономије РС предвиђене Дејтонским споразумом, као и право РС на слободу.

        „Слободе нема ако нема државе и српски народ то добро зна, и зато му се држава покушава одузети“, рекао је Додик.

        “Пробајте данас да изгласате одлуку о самосталности па ћете видети колика је ваша моћ, колику ћете буру изазвати у светским медијима”, рекао је Додик и додао да НС РС има ту моћ, а да је БиХ на путу распада.

        Додик је рекао да године затвора које су досуђене Србима у Хашком трибуналу говоре да је била намера да се кривица за рат пребаци искључиво на Србе, те је додао да ће доћи време када ће НС РС одбацити те одлуке као тендециозне.

        Истакао је да међународна заједница намерава да ослаби српски народ и РС и њену потентност и економску моћ, те је Србе позвао на окупљање и да се томе одупру.

        Додик је на крају истакао да је посебна седница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежности и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом, а највише његовим анексом четири.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари