Додик: Крајишник je једaн од кључних стваралаца наше државе Републике Српске

БИО ЈЕ ПРВИ ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ СРПСКЕ И ПРВИ СРПСКИ ЧЛАН ПРДСЕДНИШТВА ДЕЈТОНСКЕ БиХ

* „И функцију српског члана Председништва БиХ обављао је мудро али и срчано и увео у праксу инструменте који и мени данас на месту српског члана Председништва БиХ омогућавају да се свакодневно борим за очување самосталности и равноправности Српске у оквиру дејтонске БиХ“

* Момчило Крајишник је почетком 90-их успeо да на страну покрета српског народа у БиХ доведе и тзв. грађанске Србе. Био сам ту и ја и моји пријатељи из реформиста. То је значило прекретницу у коначном мобилисању Срба да већина нас стане под један кров у одбрани живота и слободе нашег народа

* Кад се вратио са неправичне робије, у шали је говорио да је био на службеном путу". Сигуран сам да би и сада казао да одлази на само још један „службени пут“

______________________________________________________________________

       ЈУТРОС у зору напустио нас је Момчило Крајишник, први председник Народне скупштине Републике Српске и први послератни српски члан Председништва Дејтонске БиХ.

       Република Српска му дугује захвалност као једном од кључних стваралаца наше државе.

       Заједно са плејадом посланика Скупштине српског народа у БиХ створио је темеље Српске и упорно радио на томе да она на крају добије међународну верификацију и надлежности које су преточене у изворни Дејтонски споразум.

       Ову борбу – на њему специфичан начин – наставиће по окончању рата у БиХ на функцији српског члана Председништва БиХ.

       Он је ту функцију обављао мудро али и срчано и увео у праксу инструменте који и мени данас на месту српског члана Председништва БиХ омогућавају да се свакодневно борим за очување самосталности и равноправности Српске у оквиру дејтонске БиХ и изнад свега слободе нашег народа у овим неблагонаклоним временима.

       Момчило Крајишник – на сваком месту на коме је радио током целог свог живота – показивао је колико је дубоко везан за корене нашег народа утемељене у православљу, српској култури, ћириличном писму и српском језику.

       Много је писао о томе и живио је нашим начином живота.

       У свакој тешкој прилици био је мудар и тврд преговарач, а често је знао да збуни своје противнике езоповским језиком, као што је чинио и наш Петар Кочић.

       Момчило Крајишник је почетком 90-их успeо да на страну покрета српског народа у БиХ доведе и тзв. грађанске Србе.

       Био сам ту и ја и моји пријатељи из реформиста. То је значило прекретницу у коначном мобилисању Срба да већина нас стане под један кров у одбрани живота и слободе нашег народа.

       Момо није био - ни у најтежим тренуцима протеклих година, па и док је робовао у хашком казамату - опседнут мржњом и нетолеранцијом према друга два народа у БиХ, нити према било коме обичном човеку.

       То знају они који то желе да знају.

       Моми Крајишнику припада једно од најистакнутијих места у историји Републике Српске.

       Његовој великој породици, брату Мирку и деци, изражавам најдубље и најискреније саучешће.

       Кад се вратио са неправичне робије, у шали је говорио да је био „на службеном путу".

       Сигуран сам да би и сада казао да одлази на само још један "службени пут".

       Нека ти је вечна слава и покој души!

       (In memoriam: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поводом смрти Момчила Крајишника)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари