Додик: Комунистички режим је крио да су усташе у Старом Броду побиле 6.000 Срба

ОСВЕШТАН СПОМЕН-МУЗЕЈ СРБИМА КОЈИ СУ МУЧЕНИЧКИ СТРАДАЛИ У ПРОЛЕЋЕ 1942.

* Милорад ДОДИК: Ово мора бити место где ће долазити школске екскурзије да би млади научили шта се овде догодило. Да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду. И ово је доказ да је била оправдана борба за Српску

______________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Старом Броду да је ово место, где су усташе убиле више од 6.000 Срба, дупло место страдања, јер га је крио комунистички режим.

        Додик је рекао да је Тито у то време био у Фочи и да није хтео да помогне српском збегу да не страда од усташа.

        Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан пир, стравичан и по томе што је било забрањено да се о њему говори.

        "Убијање Срба било је званична политика НДХ. Срби који су дошли овде, очигледно им је било намењено да буду побијени", рекао је Додик у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

        Он је додао да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду, те истакао како је оправдана била борба за Српску.

        Додик је додао да ће у Стари Брод долазити кад год буде могао, те истакао како то мора бити место гдје ће долазити школске екскурзије да би млади научили шта се овдје догодило.

        Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се пролећа 1942. године, углавном на обалама реке Дрине, у местима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

        Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се утопио у Дрини бежећи од усташа.

        Српски цивили су били углавном из збегова са подручја Рогатице, Вишеград, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

        Као знак сећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

Цвијановић: Многи одговори

леже у реци Дрини

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Старом Броду да ово место заслужује пажњу и да је обавеза да свако место српског страдања буде обележено на адекватан начин да се тако нешто не би поновило.

        "Многи одговори леже у реци Дрини", рекла је Цвијановићева у Старом Броду где је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

        Она је захвалила донаторима Миодрагу Давидовићу, Спасоју Албијанићу, архитекти Новици Мотики и протојереју свештенику Драгану Вукотићу, које је данас и одликовала Медаљом заслуга за народ.

        "Верујем у Републику Српску која ће бити сваки дан све јача и јача", рекла је Цвијановићева и указала да је најважнија слобода коју данас српски народ ужива.

        (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари