Додик, Изетбеговић и Човић се договорили о подели министарских ресора у Савету министара БиХ

БОШЊАЦИ НЕ СПОРЕ ДА СРБИН ТРЕБА ДА ПРЕДСЕДАВА САВЕТОМ МИНИСТАРА, АЛИ ТО УСЛОВЉАВАЈУ СА НАТО

* Бошњаци добијају спољне послове, одбрану и безбедност, Хрвати цивилне послове, правду и финансија, а Срби - спољну трговину и економске односе, комуникације и транспорт и министарство за људска права

__________________________________________________________________________

         ДРАГАН Човић, председник ХДЗ-а БиХ, рекао је да су на данашњем састанку представника СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, расподелили ресоре, те да је ХДЗ добио министарства цивилних послова, правде и финансија.

         СДА је добио министарство спољних послова, министарство одбране и министарство безбједности, рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

         СНСД-у, том расподелом, припадају министарства за спољну трговину и економске односе, министарство комуникација у транспорта и министарство за људска права, те место председавајућег Савета министара БиХ.

         Човић је рекао да су Хрвати добили три министра и три заменика, што је мање од очекиваног, док су Бошњаци добили три министра и четири заменика министара.

         Човић је након састанка рекао да су лидери били близу коначног договора и да се нада да је ово крај преговора, бар што се тиче ресора. Он је рекао да се нада да ће данас свако ставити на документ оно што се избалансирало на преговорима.

         "Надам се да је преговарачки процес око Саветаа министара БиХ дефинитивно завршен. Надам се да ћемо у наредним данима имати мандатара за састав Савет министара БиХ", рекао је Човић.

         У згради Председништва БиХ данас је одржан састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти на нивоу БиХ..

         Делегације су предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик.

         Изетбеговић: Приближени ставови

            око ресора, запело на МАП-у

         БАКИР Иетбеговић рекао је након састанка о формирању власти на нивоу БиХ са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем да су приближени ставови у вези са расподелом ресора, али да је “запело око Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО”.

         Он је додао да је „поново запело на активацији Годишњег националног плана“, за шта се залаже СДА, а одбијају СНСД и његов лидер Милорад Додик.

         “Ми инсистирамо на томе”, рекао је Изетбеговић новинарима након састанка у Сарајеву.         

         Изетбеговић је навео да су приближени ставови о расподели ресора у Савету министара, али да СДА за коначни договор предлаже да Министарство за људска права и избеглице преузме нестраначки кадар из реда осталих, који би долазио из Републике Српске.

         Он је потврдио да су СДА, према данашњих разговорима, припала министарства иностраних послова, безбједности и одбране.

         На питање новинара да ли би током дана бити могао да буде постигнут коначни договор око формирања власти на нивоу БиХ, Изетбеговић је рекао да то “није немогуће”, те да је “ствар у активацији МАП-а”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари