Додик и Цвијановић на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу

УПОЗНАЋЕ ГА И СА ОДЛУКОМ ДА СЕ ПОЛИЦИЈА РС ОЈАЧА ТРАНСПОРТНИМ ХЕЛИКОПТЕРИМА

* Милорад ДОДИК: Са Сергејом Лавровом ћу разговарати о регионалним и глобалним питањима и упознаћу га са проблемом формирања власти на нивоу БиХ који интересује све осим Сарајева

* „Обавестићу га и да радови на изградњи Руско-српског храма теку добро, према плану, и да је Влада Српске подржала изградњу храма са износом од 10 милиона на годишњем нивоу

___________________________________________________________________

         У САНКТ Петербургу сутра почиње Економски форум на којем ће учествовати више од 1500 руских и међународних компанија из области финансија, информационих технологија, пољопривреде и рударства.

         Форуму ће присуствовати председница Српске Жељка Цвијановић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

         Додик је за РТРС рекао да ће на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарати о регионалним и глобалним питањима и да ће га упознати са проблемом формирању власти на нивоу БиХ, који, како је рекао, интересује све осим Сарајева.

         - Разговараћемо и о проблемима у региону и чињеници да неки са Запада страше јавност наводним негативним утицајем Русије, који се заправо нигде не препознаје - рекао је Додик.

         Он је навео да ће Лаврова обавестити и о томе да је Република Српска донела одлуку да ојача Полицију у погледу набавке одређеног броја хеликоптера за транспорт.

         Додик је истакао да ће шефа руске дипломатије информисати и о динамици радова на градњи Руско-српског храма у Бањалуци.

         - Обавестићу га да радови на изградњи Руско-српског храма теку добро, према плану, и да је Влада Српске подржала изградњу храма са износом од 10 милиона на годишњем нивоу - рекао је он.

         Додик је нагласио да је Лавров дугогодишњи пријатељ Републике Српске, један од најважнијих дипломата у свету, који савршено познаје детаље ситуације у Републици Српској и БиХ и региону.

         - Сваки сусрет је значајна прилика да се осврнемо на нашу сарадњу и питања која су била на дневном реду нашег последњег састанка у Бањалуци крајем прошле године - истакао је Додик и додао да је Русија важан партнер Српске.

         Он је нагласио да Лавров подржава Републику Српску, Дејтонски споразум, стабилност БиХ и читавог региона.

         Председавајући Председништва БиХ у Санкт Петербургу ће разговарати и са шефом катарске дипломатије о билатералним односима БиХ и Катара.

         - Катар располаже великим развојним фондом, а БиХ до сада то није користила - рекао је он.

         Када је реч о састанку са представницима компаније Гаспром, Додик је рекао да ће тај састанак бити посвећен теми одвајања крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

         Он је истакао да је данас разговарао са представницима руских банака.

         (РТРС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари