Додик, Човић и Изетбеговић постигли договор који отвара врата новом Савету министара БиХ

НА ТРАЖЕЊЕ СПРСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ – СВЕ ТРЕБА ДА ЗАВРШИ У НАРЕДНИХ 30 ДАНА

* Драган ЧОВИЋ: За нас је од кључног значаја што је у заједничкој изјави, а заправо програму рада будућег Савета министара и парламентарне већине на државном нивоу, као приоритет  назначено спровођење пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон БиХ

* Милорад ДОДИК: Договорили смо да ће се сарадња са НАТО и интеграција одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све релевантне нивое власти у оквиру БиХ, да ће се одвијати у оквиру релевантних одлука Председништва, Парламентарне скупштине и Савета министара

* Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: МАП је активиран пре девет година, сада је на нама којом ћемо брзином и којим садржајем слати планове, програме и извештаје према НАТО-у. Нисам оптимиста да ће се пуно урадити у следеће три године

_______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, лидер СНСД-а, Драган Човић, лидер ХДЗ-а, и Бакир Изетбеговић, лидер СДА, постигли су договор о формирању Савета министара Босне и Херцеговине.

        Договорили су и потписали и Принципе за формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине.

        На састанку у Сарајеву, у организацији делегације Европске уније у БиХ и у присуству Ларса Гунара Вигемарка.

        Драган Човић је поводом договора рекао:

        „За нас је од кључног значаја што је у заједничкој изјави, а заправо програму рада будућег Савета министара и парламентарне већине на државном нивоу, као приоритет јасно назначено спровођење пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон Босне и Херцеговине, а како би се осигурала уставна и институционална равноправност народа и грађана, као и њихово легитимно представљање у складу са изборном вољом“.    

Додик: Учинили смо све да заштитимо

уставну позицију Републике Српске

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је након девет месеци разговора постигнут споразум СНСД-а, ХДЗ-а и СДА да се за 30 дана формира Савет министара.

        “Учинили смо све да заштитимо уставну позицију Републике Српске. Ово је био непотребни застој свих ових девет месеци”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у седишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

        Он је навео да се овом одлуком деблокира рад Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и да је створена нова динамика у оквиру БиХ у вези са радом институција на заједничком нивоу, а пре свега за европске интеграције.

        “Овај споразум није био лак и прилика је да Савет министара буде формиран. Очекујем подршку јавности у Српској и БиХ да што пре дође до његовог спровођења”, рекао је Додик.

        О захтеву СДА да се у споразумевању и договарању, по њима, обезбеди и упути НАТО-у такозвани национални план за чланство, Додик је рекао да ће се сарадња одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све нивое власти.

        “Ми смо се у вези са тим договорили у оквиру формулације која се може наћи у оквиру тачке три, где смо рекли да ће се сарадња и интеграција одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све релевантне нивое власти у оквиру БиХ, да ће се наставити сарадња, што ми никада нисмо ни спорили, са НАТО-ом и да ће се у оквиру релевантних одлука Председништва, Парламентарне скупштине и Савета министара одвијати та сарадња”, рекао је Додик.

        Он је рекао да ће досадашњи рад комисије за сарадњу са НАТО-ом, коју формира Савет министара, предлагати одлуке које ће доносити Председништво и Савет министара.

        Додик је рекао да, са становишта позиција које су обезбеђене кроз овај члан, мисли да су створени сви услови да се приступи одлучивању у оквиру Председништва и да, у консултацијама помињани кандидат за председавајућег Савета министара, може да буде именован релевантном одлуком Председништва.

        Ако не буде формиран Савет министара у року од 30 дана, то значи, додао је он, да је БиХ у дубокој кризи и СНСД ће блокирати рад свих институција.

Изетбеговић: Додик је тражио да све буде

завршено за месец, можда буду и два

        Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је после постигнутог договора о формирању Савета министара да је направљен добар политички оквир.

        "Он је отприлике трасирао шта ћемо то радити следеће три или четири године. Ту је фактички све садржано што је потребно овој земљи: интеграцијски процеси када су у питању пре свега ЕУ, а и НАТО, помоћ да се економија снажније покрене, изградња масовне инфраструктуре, брига о повратницима, борба против корупције", рекао је Изетбеговић.

        Према његовим речима, лидер СНСД Милорад Додик је тражио рок од месец дана у којем би требало да се покуша да се одблокира рад Парламентарне скупштине БиХ, стартује формирање Савета министара БиХ и Федералне владе паралелно, а у ходу би требало да се реше и остали детаљи који нису садржани у споразуму.

        „Рок од месец дана је прекратак. Рокови се задају, па се мало и продуже, али је битно ту ствар завршити у следећих месец-два дана", рекао је Изетбеговић.

        Иако је у споразуму наведено да ће се наставити сарадња с НАТО-ом у дефинисаном оквиру, Изетбеговић каже да ће то кретање бити успорено у следеће три године, али да је битно да се задрже тренд и оквир.

        "МАП је активиран пре девет година, сада је на нама којом ћемо брзином и којим садржајем слати планове, програме и извјештаје према НАТО-у. Нисам оптимиста да ће се пуно урадити у следеће три године", рекао је Изетбеговић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари