Додик: Буду ли кренули у рушење РС - Српска нема намеру да остане у БиХ

ИК СНСД: ПРИСТУП ММФ ПОЛИТИЧКИ ЈЕ УСМЕРЕН НА УРУШАВАЊЕ УСТАВНОГ ПОРЕТКА БиХ

* Извршни комитет закључио да се у оквирима разговора Владе Републике Српске са ММФ о новом аранжману морају очувати уставна позиција и надлежности Републике Српске и да Влада треба да одбије сваки аранжман којим се тражи било какав пренос надлежности и политичко условљавање

*  Инвестиције у РС у наредној години биће око 20 одсто БДП-а или око две милијраде КМ, а то обухвата све инвестиције и државе и приватног сектора - од изградње хидроелектрана на Дрини, преко аеродрома у Требињу и аутопутева  

* Милорад ДОДИК: „СНСД ће за тражити да Народна скупштина РС затражи од Високог представника у БиХ (Валентина Инцка) извештај о његовом раду, а такав захтев биће упућен и Србији - да и она тражи такав извештај јер је то обавеза високог представника“

_____________________________________________________________

        ИЗВРШНИ комитет СНСД сматра да приступ БиХ Међународног монетарног фонда (ММФ) не уважава реалну ситуацију у БиХ, злоупотребљава последице изазване пандемијом вируса корона и политички је усмерен на урушавање уставног поретка БиХ, што је неочекивано од светске финансијске организације.

       - Извршни комитет (ИК) сматра да се у оквирима разговора Владе Републике Српске са ММФ о новом аранжману морају очувати уставна позиција и надлежности Републике Српске и да Влада одбије сваки аранжман којим се тражи било какав пренос надлежности и политичко условљавање - наведено је на ФБ страници СНСД.

       - СНСД је подржао предлог буџета и Програм економских реформи за 2021. годину и посланици ове странке гласаће у Народној скупштини за то - рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик након седнице.

       На сједници је констатовано да се амандмани на буџет и реформе одвијају под веома тешким условима пандемије која се одражава на економско-социјалну компоненту.

       Он је истакао да Извршни комитет СНСД-а подржава политику очувања достигнутог нивоа плата у Републици Српској, те да су у овој странци одлучни да то не доводе у питање у наредној години.

       Такође, Извршни комитет подржава одлуку о усклађивању плата и пензија која подразумева повећање пензија од 1. јануара.

       Председник СНСД је рекао и да је битно да се очува макроекономски оквир и да Република Српска у наредним годинама санира штете проузроковане пандемијом.

       "Ниво поврата дугова ће порасти око 150 милиона КМ у односу на ову годину и зато је битно да буџет буде уравнотежен и стабилан", рекао је Додик наглашавајући да ће се у идућој години знатно мање новца трошити на путовања.

       Указао је да ће инвестиције у наредној години бити око 20 одсто БДП-а или око двије милијраде КМ, а то обухвата све инвестиције и државе и приватног сектора - од изградње хидроелектрана на Дрини, преко аеродрома у Требињу и аутопутева.

       „Сматрамо да оно што ММФ нуди не треба прихватити. ММФ злоупотребљава последице пандемије и покушава наметнути политичке аранжмане", рекао је Додик истичући да не треба прихватити ниједан захтев који је на штету РС и подразумијева пренос надлежности.

       На седници Извршног комеитета СНСД-а било је говора и о правосуђу, а констатовано је да се правосудни систем БиХ не заснива на Уставу те да је СНСД спреман да учествује у реформи правосуђа.

       "СНСД неће прихватити и одбацује анти Тегелтијин закон. Неуспјех правосуђа је неуспех међународне заједнице и њиховог мешетарења", рекао је Додик.

       СНСД ће тражити да НСРС упути захтев Високом представнику БиХ и затражи извештај о раду високог представника, а такав захтев биће упућен и Србији - да и она тражи један такав извештај јер је то обавеза високог представника.

       "Одбацујемо могућност било каквог интервенционизма и атмосферу која се жели направити да се интервенише", рекао је Додик истичући да сва решења морају да буду дeо дијалога сва три народа и два ентиета у БиХ.

       Он је још једном поновио да "уколико се иде на рушење Републике Српске, Република Српска нема намеру да остане у БиХ".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари