Ђокић: Да хидроцентрале на Дрини градимо са Немачком или Аустријом – добили бисмо аплаузе

МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА УВЕРЕН: ЖЕЛЕ ДА ЗАУСТАВЕ РАЗВОЈ РС

* „Обраћање посланика из ФБиХ Уставном суду – удар на Српску. Та посланичка иницијатива је срачуната на то да Република Српска посрне економски, да падне на колена и да на тај начин призна да не може да се одржава“

* „Посланицима у парламенту БиХ из Федерације заправо смета што је тај пројекат изградње хидроелектрана почео да се развија у сарадњи "Електропривреде Републике Српске" и "Електропривреде Србије".  Да смо којим случајем тај уговор потписали са неком немачком компанијом, аустријском, или енглеском или било којом европском - проблема уопште не би било. Сви би то подржали“

_______________________________________________________

       МИНИСТАР енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да захтјев групе посланика странака из Федерације БиХ Уставном суду БиХ да преиспита концесије Републике Српске за хидроелектране на Дрини представља обрачун са Српском којим желе да зауставе њен економски развој.

       Он је рекао да је то још један у низу удара на Српску који долази од политичких представника који делују на нивоу БиХ.

       "Јако жалим због те иницијативе. Она је срачуната с циљем да Република Српска посрне економски, да падне на колена и да на тај начин призна да не може да се одржава", рекао је Ђокић новинарима у Угљевику.

       Он каже да изградња малих хидроелектрана на горњем току Дрине није питање које је на било који начин требало да изазива пажњу посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

       "У том горњем току реке Дрине могу само да се возе на сплавовима од балвана или на гуменим чамцима. Ето, то је пловност Дрине у том делу и то је оно на шта данас указује Уставни суд БиХ говорећи да пловни путеви или тамо где се одвија речни саобраћај треба да буде имовина БиХ", рекао је Ђокић.

       Он је навео да треба донети пропис на нивоу БиХ с тим у вези и упитао што се не донесе.

       "Ми смо за то. Требало га је донети годинама раније, а није ни спорно да се он донесе, али се не може зауставити живот и не може се Републици Српској одузети право да се развија", рекао је Ђокић.

       Он каже да посланицима у парламенту БиХ из Федерације заправо смета што је тај пројекат изградње хидроелектрана почео да се развија у сарадњи "Електропривреде Републике Српске" и "Електропривреде Србије".

       "Да смо којим случајем тај уговор потписали са неком немачком компанијом, аустријском, или енглеском или било којом европском - проблема уопште не би било. Сви би то подржали, добили бисмо аплаузе", рекао је Ђокић.

       Он каже да је свима у БиХ пружана рука за овај посао.

       "Већ шест година сам овде и безброј пута сам их позивао да дођу да инвестирају у Републику Српску, безброј пута сам на разним састанцима и вани и овдје говорио: дођите, ми смо спремни за сарадњу", рекао је Ђокић и додао да се то никада није догодило.

       Он је навео да ће сада када се то догодило, када је покренут пројекат о коме се говорило више од 40 година, када су се створили услови да сигурно може бити реализован, хидроелектрана "Бук бијела" бити покренута и добијена на мрежи за три године.

       "Тако ћемо ми за три године реализовати инвестицију од 200 милиона евра што је значајно за ову малу државу", нагласио је Ђокић.

       Ђокић каже да не види ниједан разлог зашто људи који су у политици и тамо негде изабрани од народа, пре свега не брину да тај народ живи квалитетније, без обзира на то да ли је то Србин, Бошњак или Хрват.

       Он је поновио да је овај чин практично обрачун са Републиком Српском.

       "Жао ми је што је до тога дошло, а они овим још једном, по ко зна који пут рачунају да је Уставни суд БиХ довољно јак инструмент у рукама Бошњака и њихове политике за њихов обрачун са Србима у БиХ и са Републиком Српском", рекао је Ђокић.

       Двадесет и четири посланика странака из Федерације БиХ упутили су јуче захтев Уставном суду БиХ због одлука Републике Српске о утврђивању услова за доделу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и коришћење хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на реци Дрини, у општини Фоча.

       Подносиоци захтјева сматрају да су власти Републике Српске овим активностима повредиле Устав БиХ и право БиХ да располаже државном имовином.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари