Цвијановић: Српска створила услове за укидање ванредног стања и полицијског часа

„ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЈЕ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ БИО У ФУНКЦИЈИ СМАЊИВАЊА КОНТАКАТА И МАСОВНИХ ОКУПЉАЊА“

* Српска ће након укидања ванредног стања неко време функционисати у условима ванредне ситуације, која је била на снази пре доношења одлуке о проглашењу ванредног стања. То значи да ће постојати другачији режим функционисања у односу на потпуно нормално стање, али ће бити промена у односу на данашњу ситуацију

* Опозицији је у протекла два месеца било прилично досадно јер није било манифестација које су често претварали у циркусне ситуације. Из тог разлога долазе њихове критике. Не постоји простор за размишљање да је неко било шта узурпирао или присвојио себи нека права

* Неопходно је шире тестирање популације, па је Медицински факултет у Фочи добио задатак да изради протокол како ће бити реализовано тестирање које ће вероватно почети у јулу. Фокус је на томе да водимо рачуна да ствари не измакну контроли. Српска је била у тешком периоду, успешно га је прошла и апелујем на све да се придржавају мера које ће остати на снази

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да су се стекли услови за укидање ванредног стања и да то подразумева престанак и потребе за полицијским часом.

        "Полицијски час је био у функцији смањења контаката и масовних окупљања јер је то носило додатни ризик за ширење вируса корона. С обзиром на то да је отворена већина објеката и да постоје прописане мере, нема потребе за постојање полицијског часа. Он је блиско везан за ванредно стање и очекујем да ћемо укинути полицијски час", нагласила је Цвијановићева.

        Она је додала да ће Српска након укидања ванредног стања неко време функционисати у условима ванредне ситуације, која је била на снази пре доношења одлуке о проглашењу ванредног стања.

        "То значи да ће постојати другачији режим функционисања у односу на потпуно нормално стање, али ће бити промена у односу на данашњу ситуацију. И даље ће бити велики изазов организовати седницу Народне скупштине Републике Српске и мораће бити одржаване уз мере заштите", рекла је Цвијановићева.

        Говорећи о посебној сједници Народне скупштине на којој ће бити разматран предлог за укидање ванредног стања, Цвијановићева је изразила очекивање да ће расправа бити конструктивна.

        "Очекујем да ћемо без проблема доћи до одлуке о укидању ванредног стања и потврђивања уредби са законском снагом које сам дојела као председник Републике, а да се након тога у наставку седнице бавимо животним питањима која проистичу из ребаланса буџета. Пред нама су веома важне ствари како бисмо заокружили претходних дуже од два месеца и сагледали нове кораке у складу са финансијским могућностима и епидемиолошком ситуацијом", рекла је Цвијановићева за АТВ.

        Подсетивши да је донела 19 уредби са законском снагом, Цвијановићева је нагласила да су оне биле неопходне за адекватно функционисање система у време ванредног стања. 

        "Ниједна уредба није изашла изван потреба оног што налаже ванредно стање. Није било злоупотреба, нити измена законских решења само зато што неко мисли да то треба, а нема везе са ванредним стањем. Све смо радили веома педантно, постигли максимум у датим околностима и урадили добар посао", оценила је Цвијановићева.

        Говорећи о критикама потеза власти у Српској које долазе из опозиције, она је истакла да је њима у протекла два месеца било прилично досадно јер није било манифестација које су често претварали у циркусне ситуације.

        Она је констатовала да је јавност стално у прилици да гледа оне који су мање запослени како критикују оне који су презапослени.

        "Али не осврћем се превише на то. Када се деси оваква ситуација онда морате показати да можете да делујете и да то радите на најбољи могући начин, а не да седите у неком ћошку и све критикујете незадовољни што не раде кафане и што не можете отићи у Народну скупштину да правите сцене или да окупљате људе и правите перформансе", рекла је Цвијановићева за АТВ.

        Предсједник Републике је оценила да они који причају да је ситуација у вези са вирусом "надувана" и као аргумент наводе да се у Шведској могло несметано кретати и да су радиле кафане, беже од чињенице колико људи је дневно умирало у тој држави, колики је њихов проценат у односу на број становника, те да су старији људи били препуштени да умиру и нису добијали терапију јер су стари.

        "Лако је направити план за нешто што знате, али ово је нешто ново и ми смо се понашали слично као 98 или 99 одсто земаља. Морали смо зауставити контакте, а да бисмо то урадили морали смо нажалост зауставити и одређене бизнисе, а потом размишљати како да помогнемо привреди. Верујем да имамо добре епидемиолошке резултате, али о томе треба да говоре стручњаци", нагласила је Цвијановићева.

        Према њеним речима, и даље постоји опасност и нико у свету не говори о потпуној нормализацији стања.

        Оценивши да је шире тестирање популације неопходно, Цвијановићева је рекла је Медицински факултет у Фочи добио задатак да изради протокол како ће бити реализовано тестирање које ће вероватно почети у јулу.

        "Фокус је на томе да водимо рачуна да ствари не измакну контроли. Српска је била у тешком периоду, успешно га је прошла и апелујем на све да се придржавају мјера које ће остати на снази. Живот се постепено нормализује. Укидањем полицијског часа то ће изгледати још боље. Институције раде да би поправиле привредну слику, изашле у сусрет радницима и послодавцима, а водимо рачуна и о здравственом сектору. Али то можемо да угрозимо уколико наше понашање не буде адекватно", поручила је Цвијановићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари