Цвијановић: Сарајево је у свађи са свим суседима, још би да све у свету увуче у своје фрустрације

„ЏАФЕРОВИЋЕВА РЕАКЦИЈА НА ВУЧИЋЕВУ ЧЕСТИТКУ СРПСКОЈ ЈЕ ПАТЕТИЧНА И ИСПРАЗНА“

* „Нападали су Србију за шта су стигли, али им није пало на памет да процесуирају атентаторе на председника Вучића у Поточарима. Крију их. Смета им и кад се међусобно посјећују функционери из Српске и Србије, али и кад српски члан Председништва БиХ Милорад Додик борави у посети званичницима Хрватске

* „Мој разговор са Здравком Kривокапићем почео је лепим пригодним честиткама поводом свих наших празника, а завршио нашом исказаном спремношћу да унапређујемо сарадњу у свим областима на добробит наших грађана. Да ли ће то неко нападати или квалификовати као приватни или званични разговор, мени је небитно

* „Било би корисно да политичари из Сарајева, за промену, престану да вриште на своје комшије у Србији, Црној Гори и Хрватској, а посебно на нас у Републици Српској. Овако само изнова доказују своју неспособност да живе са било ким ко је другачији од њих, али и да сарађују са било ким из окружења

_________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је реакција Шефика Џаферовића на честитку председника Србије Александра Вучића поводом Дана Републике уобичајена - патетична и испразна, као и све оне које су уследиле из Сарајева и уопште је не изненађују.

       „Оно што мислим рекла сам јавно, а то је да се захваљујем председнику Александру Вучићу, не само што нам је упутио честитку, већ посебно зато што је за његове власти однос Србије и Републике Српске добио нову димензију, садржајност и конкретност. Сматрам то посебним видом исказане одговорности и бриге за Републику Српску и то веома ценимо, а оно што народ мисли ја као председник јавно и кажем", поручила је Цвијановић, коментаришући став члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да су "Вучићеве честитке поводом Дана Српске одраз непоштовања према држави БиХ и директан атак на њен суверенитет".

       Што се тиче разговора с премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, Цвијановићева је за "Новости" рекла да је био угодан и оптимистичан.

       "Почео је лепим пригодним честиткама поводом свих наших празника, а завршио нашом исказаном спремношћу да унапређујемо сарадњу у свим областима на добробит наших грађана. Да ли ће то неко нападати или квалификовати као приватни или званични разговор, мени је небитно. Али ми је битно да градимо боље разумевање са свим земљама у окружењу и да разговарамо о инфраструктурном повезивању, привредној сарадњи и свему што је важно за наше грађане", нагласила је председница Српске.

       Цвијановићева је додала да иначе не постоји држава у окружењу с којом политичко Сарајево није ушло у свађу и нема кога све у свету нису покушали увући у своје фрустрације.

       "Нападали су Србију за шта су стигли, али им није пало на памет да процесуирају атентаторе на председника Вучића у Поточарима. Крију их. Смета им и кад се међусобно посећују функционери из Српске и Србије, али и кад српски члан Председништва БиХ Милорад Додик борави у посети званичницима Хрватске.

       Хрватску су нападали и кад њихови државни званичници дођу у Рафинерију Брод, и кад укажу на безбедносно опасне појаве у БиХ и кад воде рачуна о положају Хрвата у БиХ.

       Мађарску су нападали јер нам је послала помоћ за вријеме короне.

       Русију нападају и кад нас посете њихови званичници и кад нас позову себи, а проблематизују и кад нам пруже помоћ у пандемији", констатовала је Цвијановићева.

       Она је подсетила и да у Сарајеву нападају одреда пројекте који се реализују у суседним земљама или у Српској, како оне енергетске и саобраћајне, које Српска жели да реализује са Србијом, тако и изградњу Пељешког моста у Хрватској или изградњу продуктовода између Хрватске и Рафинерије Брод у Српској.

       "Раније су водили и јалове расправе о Суторини и свађали се са Црном Гором, а сад се свађају јер је премијер Црне Горе позвао телефоном председницу Српске. Много је ту лоших примера. Од три нама суседне државе не постоји нити једна којој политичко Сарајево не покушава делити лекције. То се, наравно, негативно одражава како на унутрашње односе у БиХ, тако и на регионалну сарадњу.

       Било би корисно да политичари из Сарајева, за промену, престану да вриште на своје комшије у Србији, Црној Гори и Хрватској, а посебно на нас у Републици Српској. Овако само изнова доказују своју неспособност да живе са било ким ко је другачији од њих, али и да сарађују са било ким из окружења", истакла је Цвијановићева.

       "При томе, сарадња са Србијом је за нас у Републици Српској била и остала од кључног значаја", закључила је председник Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари