Цвијановић: Пред нама је неколико тешких седмица, можда и месеци

„ЗА ПАР ДАНА ДОБИЈАМО НАБАВЉЕНИХ 25.000 ТЕСТОВА ЗА ОТКРИВАЊЕ ВИРУСА КОРОНА“

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Сви грађани Републике Српске, без изузетка, дужни су да се стриктно придржавају свих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што се то могло видети у неким далеко развијенијим европским државама

____________________________________________________________________________

         НАБАВКА 25.000 додатних тестова за откривање вируса корона стиже за пар дана, рекла је Жељка Цвијановић, председница Републике Српске.

         Поновила је да је број заражених од вируса корона, који је у РС тренутно 90, вероватно знатно већи, јер нису сви грађани тестирани, али и да је вероватно много оних који немају никакве симптоме а могуће да су позитивни на вирус корона.

         Навела је да је Република Српска међу првима у региону превентивно реаговала на ширење вируса корона. Да су донесене превентивне и ригорозне мере.

         Захваливши се грађанима Српске који заједно са институцијама помажу да се превазиђе ова криза, Цвијановићева је позвала све да остану у кућама, јер у овом тренутку, приоритет свих приоритета јесте да се у максималној мери сачува јавно здравље у Републици Српској, а то значи животи грађана, у првом реду најстаријих становника и хроничних болесника, који су најугроженији, као и здравствени систем у цјелини.

         Указала је да је то основни циљ Српске и њених институција у наредним седмицама.

         "Да бисмо олакшали посао нашим здравственим радницима и смањили број фаталних исхода у нашој заједници, једини начин јесте да избегавамо социјалне контакте или да их смањимо на најмањи могући ниво онда кад су нужни, али и тада уз строго придржавање упутстава надлежних органа", нагласила је председник Републике.

         Она је указала да су сви грађани Републике Српске, без изузетка, дужни да се стриктно придржавају свих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што се то могло видети у неким далеко развијенијим европским државама.

         "Пред нама је неколико тешких седмица, могуће и месеци. Од нас самих зависи како ћемо изаћи из ове ситуације. Једини начин је да избегнемо социјалне контакте. Огроман број грађана је дисциплинован, а због оних који нису смо појачали мере", казала је Цвијановић.

         Додала је да се апелује на грађане да се придржавају упутстава надлежних.

         Како је навело Министарство здравља и социјалне заштите РС на својој Фејсбук страници, у Републици Српској до сада је потврђено 90 случајева позитивних на нови вирус корона (Бања Лука - 64, Лакташи – 6, Челинац – 3, Кнежево – 3, Бијељина – 3, Козарска Дубица – 2, Прњавор – 2, Модрича – 2, Приједор – 1, Градишка – 1, Рибник – 1, Дервента - 1, Србац – 1).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари