Цвијановић: Поносно славимо Дан Српске - од Херцеговине до Крајине, од Дрине до Уне

ДАН СРПСКЕ: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ, ДЕФИЛЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ОРКЕСТРА, ВАТРОМЕТ...

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Ту слободу и право Српској нико није поклонио и ми одлично знамо да захвалност за слободу коју уживамо не дугујемо неким страним војскама или државама, већ својим очевима, синовима, браћи, сународницима и суграђанима који су желели да генерацијама које долазе оставе мир и живот на сопственом огњишту

* „Ни 25 година након успостављања мира, многи унутар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације. Уместо порука мира и суживота, добили смо поруке мржње према Републици Српској, које су додатно затровале ионако контаминирану ситуацију у БиХ, али и ојачале нашу жељу да чувамо Републику Српску

* Суочени смо са бројним апсурдима у БиХ, па тако они који се залажу за доследно поштовање Дејтонског споразума редовно бивају оптужени за антидејтонско деловање

* „Загледани смо у будућност у којој ћемо једни другима у БиХ и у нашој регији бити партнери, а не противници, али, то не зависи само од нас. Наши приоритети су и даље јачање стратешке сарадње и пријатељских веза са Руском Федерацијом, унапређење традиционално добрих односа са Кином, боље разумевање и сарадња са САД и свим другим партнерима како на истоку

_________________________________________________

        У БАЊАЛУЦИ је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске, са интонирањем химне "Моја Република" и "Боже правде“.

       Обележавање Дана Републике почело је Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

       Уследио је концерт Полицијског оркестра МУП Републике Српске са дефилеом на релацији Народно позориште РС- палата Републике - Трг Крајине.

       Дефиле кроз град пратила је и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, као и грађани.

       Прослава је завршена величанственим ватрометом  који је приредила РТРС испред своје зграде.

       На академији је председница Српске рекла да се за Српску, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је модерна, демократска, политички и институтиционално стабилна заједница у којој сви живе слободно.

       Она је додала да то, ипак, не умањује значај овог дана, а радост с којом се овај празник обележава широм Републике Српске најбоље говори колико је он укорењен у народу и колико је узалудан труд оних који га оспоравају.

       "Због тога и ове године, од Херцеговине до Крајине, од Дрине до Уне, са високо подигнутим заставама, поносно славимо мир и слободу у којој живимо, као и наше право да будемо своји на своме", поручила је председница.

       Она је истакла да ту слободу и право Српској нико није поклонио и да "ми одлично знамо да захвалност за слободу коју уживамо не дугујемо неким страним војскама или државама, већ својим очевима, синовима, браћи, сународницима и суграђанима који су желели да генерацијама које долазе оставе мир и живот на сопственом огњишту".

       "Због њих, али и због оних који ће тек доћи, наша обавеза је да чувамо Републику Српску, да је градимо и да је будућим генерацијама предамо још развијенију и стабилнију него што је данас", истакла је она.

       Предсједница Српске је нагласила да се, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је Република Српска модерна, демократска, политички и институционално стабилна заједница у којој сви живе слободно без обзира на верску, националну или било коју другу припадност.

       Цвијановић је посебну захвалност исказала здравственим радницима, који улажу надљудске напоре како би сачували сваки људски живот и који се од почетка ове пандемије налазе на првој линији фронта.

       Предсједница се, у обраћању поводом Дана Републике, дотакла и 25. годишњице Дејтонског мировног споразума која је обиљежена протекле године, наводећи да је споразум зауставио трагичне ратне сукобе, али и дефинисао уставноправни поредак и унутаршње уређење БиХ.

       "О споразуму, његовим оствареним достигнућима, али и пропуштеним шансама и даље мислимо различито у оквиру БиХ и изван ње. Република Српска је у Дејтонски споразум унела свој субјективитет и све неопходне елементе државности - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница. Заузврат, добили смо мир и међународну верификацију Републике Српске као равноправног ентитета у оквиру БиХ са високим степеном аутономије.

       Она је рекла да је ова годишњица још једном показала да ни 25 година након успостављања мира многи унутар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације.

       "Уместо порука мира и суживота, добили смо поруке мржње према Републици Српској, које су додатно затровале ионако контаминирану ситуацију у БиХ, али и ојачале нашу жељу да чувамо Републику Српску.

       Суочени смо са бројним апсурдима у БиХ, па тако они који се залажу за доследно поштовање Дејтонског споразума редовно бивају оптужени за антидејтонско деловање. О суживоту и толеранцији они који сатанизују свакога ко се не уклапа у њихове политичке амбиције и циљеве", рекла је Цвијановић.

       Председница Српске је поручила да Српска, без обзира на дестимулативно окружење, има свој пут који се зове стабилна, јака и развијена Република.

       "Загледани смо у будућност у којој ћемо једни другима у БиХ и у нашој регији бити партнери, а не противници, и у којој ће сарадња и међусобно разумевање заменити свађе и конфликте. Али, то не зависи само од нас", навела је она.

       Председница Српске је истакла да је поносна на сарадњу са Србијом која је сваким даном све јача, конкретнија и садржајнија.

       "Природно је што за наше људе та веза представља сигурност, гаранцију опстанка и очувања идентитета. Осим тога, она је приоритетно важна и за наш даљи привредни развој", рекла је она.

       "Желимо да ревитализујемо и наше односе са Црном Гором, са којом делимо не само границу, већ и снажне историјске, културне, духовне, па и личне и породичне везе. Боље разумевање, боља привредна сарадња и инфраструктурна повезаност са суседном Хрватском и осталим земљама Европске уније је такође у интересу и Републике Српске и БиХ", рекла је она.

       Председница је нагласила да је Република Српска опредељена и за активно учешће у процесу европских интеграција, у оквиру којег ће задржати своје надлежности и уставну позицију.

       "Наши приоритети су и даље јачање стратешке сарадње и пријатељских веза са Руском Федерацијом, унапређење традиционално добрих односа са Кином, боље разумевање и сарадња са Сједињеним Америчким Државама, али и свим другим партнерима како на истоку, тако и на западу, који поштују уставну позицију Републике Српске и желе градити партнерске односе", истакла је Цвијановић.    

       Она је рекла и да је поносна на чврсту, нераскидиву везу институција и грађана који добро разумeју да је Република Српска једина гаранција за развој, просперитет, али и опстанак на овом подручју. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари