Цвијановић: Неће бити у Српској центара за мигранте – нека их Инцко води у своју Аустрију

„МИ НЕ МОЖЕМО ДА ДРЖИМО ПРИХВАТНЕ ЦЕНТРЕ - ИМАМО ПРОБЛЕМ И СА ОНИМА УЗ ЕНТИТЕТСКУ ГРАНИЦУ“

* „Из ЕУ немају права да нама говоре шта ћемо ми радити са мигрантима зато што су затворили своје границе. Будући да су они затворили своје и ми смо своје. Зашто је ваша кућа вама дража него што је нама наша? Изволите, радите то код своје куће, па ћемо и ми радити што и ви радите

_____________________________________________________________

         ЈАСНО опредељење и став Републике Српске дефинисан пре годину и више јесте да у њој нема услова за смештај миграната и да странци који су затворили своје границе немају правo да држе лекције, изјавила је председник Српске Жељка Цвијановић.

         "Немамо услова да се код нас смештају мигранти, али увек имамо проблем онда када су они смештени у одређеним центрима у непосредној близини или на граници два ентитета", истакла је Цвијановићева, коментаришући најаве да би мигрантски центар могао бити формиран на територији општине Добој-Исток, која се налази на граници Републике Српске и Федерације БиХ.

         Цвијановићева је нагласила да је став Српске јасан и да се не разликује од става чланица ЕУ.

         "Они немају права да нама говоре шта ћемо ми радити са мигрантима зато што су затворили своје границе. Будући да су они затворили своје и ми смо своје. Зашто је ваша кућа вама дража него што је нама наша? Изволите, радите то код своје куће, па ћемо и ми радити што и ви радите", рекла је Цвијановићева новинарима у Добоју.

         Она је навела да није сагласна са причама оних који долазе са стране, па објашњавају да Српска треба да реши проблем миграната, да буде хумана, да успоставља прихватне центре - да буду њихов трајни смештај, док у земље тих који објашњавају није могућ улазак миграната.

         "То није коректно. Чула сам неки дан високог представника у БиХ (Валентина Инцка), који објашњава како треба (мигрантски центри) да буду у Републици Српској. Ја питам зашто не у Аустрији?", рекла је Цвијановићева.

         Она је навела да мигранти нису ни кренули у Републику Српску, већ су се запутили у Немачку, Француску, Аустрију, Белгију...

         "Према томе, није фер да се проблем решава тако што ће Европа дићи жице, а ми да се бавимо тим проблемом", рекла је Цвијановићева.

         Она каже да је свесна да је сав терет на кантоналним или локалним властима у Федерацији БиХ.

         "Ви имате земљу у којој нико не ради свој посао, у којој не можете да добијете никакву адекватну заштиту или било какву праву анализу или прави сет мера који би укључивао све нивое власти, нема ни полуге која може нешто да дефинише на нивоу БиХ, људи се тиме не баве", рекла је Цвијановићева и додала да и када би био подигнут спорни прихватни центар, улога органа БиХ била би  само да од Европе траже новац за то.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари