Цвијановић: Не верујем да ће бити враћени полицијски час и карантини

„СВУДА У РЕГИОНУ ИМАМО ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ, АЛИ ЈЕ ТО – БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА“

* У Власеници рекла: „Нисмо у стању да утврдимо ко су мигранти пристигли у БиХ, одакле долазе. Желели смо да добијемо повратну информацију од неких земаља када смо им послали отиске (прстију) тих лица, али оне просто нису хтеле да сарађују“

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Власеници да ће надлежне институције Српске пратити ситуацију у вези са вирусом корона, али да не може да верује да ће бити враћене на снагу почетне мере за сузбијање епидемије, попут полицијског часа и ограниченог кретања.

        Истакла је да је ситуација данас другачија од почетне, јер су скоро све мере, сем две-три, укинуте.

        "Имате бројеве који на први поглед делују алармантно, кад кажете да имате 60 заражених, али знамо да је то у условима када се људи друже, излазе, одлазе на посао, у кафане, немате никакве посебне рестрикције", навела је Цвијановићева.

        Председник Српске је апеловала да се становништво придржава свих мера које прописује струка - физичке дистанце, понашања у затвореном простору и броја окупљених.

        "Свуда, и у региону, имамо повећан број заражених, али знамо да је то у условима кад нема посебне рестрикције", констатовала је Цвијановићева.

        Упозорила је да је мигрантска криза у БиХ велико зло којем се не придаје довољно пажње јер не постоји уједначен приступ на нивоу БиХ за њено решавање.

        „Делује ми често да многи игноришу тај проблем, а и да међународна заједница не жели да прича о томе. Они сву своју причу своде на то како треба да будемо солидарни, да отварамо неке кампове, сабирне центре и слично. Међутим, увек им поручујем да је ЕУ дестинација где су мигранти кренули и тамо треба да им се отворе границе, а не да ми будемо трајни паркинг, како неко рече, за мигранте", истакла је Цвијановићева.

        Додала је да је забрињавајуће што нема сарадње многих држава приликом утврђивања иденититета мограната, а посебно што постоје оправдани страхови, јер многи од њих или немају документа или имају више њих из различитих земаља што одмах упућује на одређени безбедносни и сваки други проблем.

        "Једноставно, у ситуацији смо да нисмо у стању да утврдимо ко су они, одакле долазе. Желели смо да добијемо повратну информацију од неких земаља када смо им послали отиске (прстију) тих лица, али оне просто нису хтеле да сарађују“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари