Цвијановић: НАТО није услов за формирање власти, ни за чланство БиХ у ЕУ - то је политичка игра

„БОЉЕ ЈЕ ДА СЕ НЕКА ПИТАЊА РАСПЕТЉАЈУ У ВРХУ БиХ, АЛИ ТО ЗА СНСД НИЈЕ ПРИОРИТЕТ ПРИОРИТЕТА"

* Наш приступ је да покажемо да увек треба да управљате процесима или користите елементе које имате на располагању... У Сарајеву је деструктиван приступ да се покаже да ништа не функционише да би то неко променио

* Нема више планетарне пажње за БиХ. А неки прецењују како ће неко тамо сести и направити унитарну земљу, неку републику и да је довољно да неко каже да је то тако. То се неће десити

* Да ли је проблематизовање имена Републике Српске, које се опет најављује из политичког Сарајева, најважније политичко питање за Бошњаке који доминантно гласају за СДА и да ли је то суштина њиховог запослења, дигиталних учионица, `мостова`?

________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Годишњи национални програм /АНП/ и кретање ка НАТО-у нису услов за формирање власти у БиХ, нити за чланство БиХ у ЕУ, већ је то политичка игра.

        "Мислим да је у политичком Сарајеву то била погрешна процена. Они су ту преценили став СНСД-а о уласку у власт. СНСД не мора по сваку цену ући у власт у Сарајеву", изјавила је Цвијановићева.

        Према њеном мишљењу, тај услов је ексклузивно креиран за СНСД зато што су партије у политичком Сарајеву, превасходно СДА, схватиле да се не може баш тако лако доћи до комбинаторике са неким другим партијама.

        "То је креирано као услов који би могао дугорочно да држи воду политичком Сарајеву да се смањи простор СНСД-у да уђе у власт", појаснила је Цвијановићева која је потпредседник СНСД-а.

        Она сматра да би било боље да се нека питања распетљају на нивоу БиХ, али да то нипошто не значи да је то приоритет приоритета СНСД-у да уђе у власт.

        "Није нам стало да улазимо у власт где не можемо да имамо нормално партнерство да све може да функционише боље. Нажалост, у БиХ не функционишу ствари добро", изјавила је Цвијановићева за БХ радио један.

        Председник Српске сматра да је све у вези са формирањем власти у БиХ требало да поприми рационалнији приступ, да се уђе у формирање власти, те да се онда разговара о свим темама, укључујући и АНП и да се види на који се начин може изаћи у сусрет свима, а да се испуне одређени циљеви који подразумевају стварање претпоставки за безбеднији амбијент.

        "Питањима која су проблематична или где нема подршке свих треба да се бавимо на посебан начин, уз много умећа и добре воље. Овде нема много умећа, јер кад блокирате процес на тај начин онда је то бесмислено и показује да баш немате неку политичку вештину или свијест шта то може да произведе", наглашава Цвијановићева.

        Она је упозорила да, што се дуже задржава тренутна "залеђена структура" која је неинвентивна, некредибилна, без ауторитета, без праве снаге, добија се тотално залеђено стање у којем не може да се пошаље ниједна позитивна порука, нити уради било шта позитивно.

        "Овде је суштина да постоје два приступа. Наш приступ је да покажемо да увек треба да управљате процесима или користите елементе које имате на располагању да бисте управљали процесом и обезбедили неку корист. У Сарајеву је деструктиван приступ да се покаже да ништа не функционише да би то неко променио", навела је Цвијановићева.

        Према њеном мишљењу, нема више планетарне пажње за БиХ.

        "Неки прецењују како ће неко тамо сести и направити унитарну земљу, неку републику и да је довољно да неко каже да је то тако. То се неће десити. Интерес за БиХ везан је преко појединаца, који им је каријерни интерес јер им је то подручје ближе него неко друго да се тиме баве", појаснила је Цвијановићева.

        Она је упитала да ли је проблематизовање имена Републике Српске, које се опет најављује из политичког Сарајева, најважније политичко питање за Бошњаке који доминантно гласају за СДА и да ли је то суштина њиховог запослења, дигиталних учионица, `мостова`?

        Према њеним речима, испред конзулата страних земаља у Бањалуци више је људи из федералних подручја који желе да иду у иностранство него из Републике Српске.

        "Ствари које се тичу идентитета, које представљају неку важност за сваки од народа који овде живе не треба дирати, али треба да разговарамо како да унапредимо одређена питања и поправимо ситуације и да побољшамо своје односе", рекла је Цвијановићева.

        Говорећи о недавном састанку представника странака власти и опозиције у Лакташима, она је истакла да тај састанак нема никакву посебну тежину, али да су се сагласили да делују заједно по питањима од стратешке важности за Републику Српску, што сматра природним деловањем.

        "Не постоји политички опонент са којим не могу да разменим мишљење да се види да ли има бар нешто заједничко. Са сваким могу да разговарам када мислим да је нешто стратешки важно. Нисмо то сви препознали", каже Цвијановићева.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари