Цвијановић: Инцко напада СНСД и Српску да би оправдао себе и постојање ОХР

„ПОСЕБНО ЈЕ ЛИЦЕМЕРНО КАД ЈЕДАН ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК БРАНИ ДЕЈТОН“

* „Шта би они радили кад бисмо се ми, рецимо, у БиХ договарали, како би они зивкали министре, председнике, извртали наше договоре, или бранили ставове једне политичке концепције и били поштанско сандуче за жалбе једног народа или једне политике? Кад човек мало боље погледа, ОХР је стварно једна превазиђена и бескорисна категорија

_________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да високи представник у БиХ Валентин Инцко, по правилу, у својим извештајима Савету безбедности више брани своју позицију и тражи оправдање за останак ОХР-а него што му је важно да дочара право стање у БиХ.

        "Напади на политику СНСД-а и на оно што ради или каже Република Српска су уобичајена ствар", рекла је председник Српске замољена да прокоментарише најновији Инцков извештај Савету безбедности УН у којем је поново изнео оптужбе на рачун СНСД-а и власти у Републици Српској.

        Цвијановићева је истакла да је посебно лицемерно кад неки високи представник каже како би нечије политике или нечија реторика могле вратити стање уназад када је реч о имплементацији Дејтонског споразума, јер су, како је нагласила, управо високи представници урушавали дејтонска решења и уништавали капацитет за унутрашњи договор.

        "Јер шта би они радили кад бисмо се ми, рецимо, у БиХ договарали, како би они зивкали министре, председнике, извртали наше договоре, или бранили ставове једне политичке концепције и били поштанско сандуче за жалбе једног народа или једне политике? Кад човек мало боље погледа, ОХР је стварно једна превазиђена и бескорисна категорија", нагласила је предсједник Републике.

        Она је рекла да су "грешке које су нам оставили у наслеђе огромне и то је уствари камен спотицања и препрека за наше боље унутрашње разумевање".

        "Без намере да нешто посебно елаборирам што је високи представник још ту и ко ту службу финансира, или боље рећи, нажалост, троши паре, рећи ћу само да ми одлично разумемо да одговорност за домаће процесе имамо ми које је овдје бирао народ, били ми или не по вољи овим или оним страним представницима. Искрено речено, нису ни они нама баш сви по вољи", поручила је Цвијановићева.

        Председник Републике је указала да је тренутно важније градити добре односе са ЕУ, док и њене поједине чланице, које то још не виде, схвате да је ОХР више сметња него корист и за БиХ и за односе БиХ и ЕУ.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари