Цвијановић: БиХ је банана-држава – и ви из ПДП и СДС сте томе допринели

ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ДА СУ ПЕНЗИОНЕРИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊАБИЛИ „ЗАКЉУЧАНИ“   

* Реплицирајући посланику ПДП Игору Црнатку, предсједник РС рекла: „Када причате о банана-државама, морам рећи да само у оваквим државама можете увече нелегално и мимо закона и процедура да изаберете Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ. И да на места на којима треба да седе аполитичне личности поставите личности које су блиске вашим политичким партијама или њихови функционери

* „Постоји и веће људско право од слободе кретања, зато смо стварно заштитили животе пензионера. Да смо пустили да пензионери ходају свугде, онда би опозиција рекла да је власт у Републици Српској неодговорна, а да су сви други предузимали мере

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Народној скупштини Републике Српске да се све што се тиче доношења уредби за време ванредног стања у Републици Српској дешавало у складу са Уставом Републике Српске.

        Током скупштинске расправе о укидању ванредног стања у Српској, Цвијановићева је рекла да је њена једина обавеза као председника Републике Српске да не изађе изван Устава и да се не понаша противзаконито.

        Реплицирајући посланику ПДП Игору Црнатку, Цвијановићева је рекла:

        "Када причате о банана државама, морам рећи да само у оваквим државама можете увече нелегално и мимо закона и процедура да изаберете Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ. И да на места где треба да седе аполитичне личности поставите личности које су блиске вашим политичким партијама или њихови функционери", истакла је Цвијановићева.

        Цвијановићева је рекла да је то урађено у БиХ, која је банана-држава, како би одгодили локалне изборе, јер опозицији није у интересу да се они одрже, а посебно је тиме послата порука грађанима да овде нема договора шта год ПДП и СДС радили у заједничким институцијама и да су увек сарадници оних који желе да покажу да је БиХ банана-држава.

        Она је рекла да је нетачна тврдња Црнатка да су пензионери у Републици Српској за време вируса корона били закључани, али да опозиција то покушава да спакује у причу како је неко намерно, а без икакве потребе закључао пензионере.

        "Има и веће људско право (од слободе кретања), зато смо стварно заштитили њихове животе. Да смо ми пустили да пензионери ходају свугде, онда би опозиција рекла да је власт у Републици Српској неодговорна, а да су сви други предузимали мере. Опозиција ради шминкање и то није никаква политика", навела је Цвијановићева.

        Она је рекла да је опозиција кроз свој рад највише допринела томе да се живи у БиХ банана-држави.

        "У Републици Српској ствари су се одвијале у складу са процедурама и проценама оних којима је народ дао мандат да доносе одлуке", рекла је Цвијановићева.

        Коментаришући стављање ван снаге Уредбе о забрани изазивања панике и нереда за време ванредног стања у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је то урађено на основу процене да се прописане мере за сузбијање ширења епидемије у највећој мери поштују, те да се смањила могућност како за манипулацију информацијама, тако и за изазивање нереда у условима епидемије, односно ванредног стања.

        "Када су институције процениле да постоји апсолутна могућност да види шта јесте, а шта није истина и да ли се нечега требамо придржавати или не требамо, ова уредба је укинута. Не стоји прича опозиције да је то урађено јер су нас стисли неки странци, па ми променили уредбу", закључила је Цвијановићева.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари