Ћулум: Српска инсистира да се прво утврди идентитет свих који се враћају из Сирије

ЗНА СЕ САМО ДА ЋЕ У `ГРУПИ 24` - КОЈА МОЖЕ СТИЋИ И ДВА ДАНА КАСНИЈЕ - БИТИ ЖЕНЕ И ДЈЕЦА

Дарко Ћулум

* Директор Полиције РС Дарко ЋУЛУМ: „Она лица за која се утврди да нису држављани БиХ, неће бити примљена у БиХ. Лица за која буду постајали основи сумње да су учествовала на ратиштима у одређеним групацијама или терористичким организацијама, као и лица за која постоје основи сумње да су починила кривична дела биће процесуирана“

____________________________________________________________________

        ДИРЕКТОР Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је Срни да на данашњој седници Ударне групе за борбу против тероризма и јачање способности за борбу против тероризма, а којој је присуствовао представник Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, нису саопштена имена повратника из Сирије у БиХ.

        "Уопште није било говора о именима лица која треба да дођу у БиХ. У овом тренутку безбедносне агенције располажу само информацијом да треба да дођу 24 особе, а у питању су жене и деца", нагласио је Ћулум.

        Он је рекао да је Ударној групи од раније познат став МУП-а Републике Српске - да траже да се саопшти идентитет лица која треба да се врате у БиХ, да се провере њихови идентитети и да се утврди да ли су држављани БиХ.

        Ћулум је истакао да сва та лица, која се враћају, морају прво да се провере код безбедносних агенција, да се види каква постоје сазнања о њима.

        "Она лица за која се утврди да нису држављани БиХ, неће бити примљена у БиХ. Лица за која буду постајали основи сумње да су учествовала на ратиштима у одређеним групацијама или терористичким организацијама, као и лица за која постоје основи сумње да су починила кривична дела биће процесуирана", нагласио је Ћулум.

        Директор Полиције Републике Српске је истакао да за сва друга лица, која су радикализована у Сирији или су била припадници одређених групација, без обзира да ли је реч о женама или деци, треба да иду у процес ресоцијализације.

        Када је реч о деци и њиховом држављанству, Ћулум је појаснио да постоји посебна законска процедура.

        "Ако деца остварају право на држављанство на основу родитеља онда ће ићи у процес за пријем у држављанство", рекао је Ћулум.

        Он је навео да она лица која су изгубила држављанство БиХ, односно која су се одрекла држављанства, не треба враћати у БиХ.

        Ћулум је рекао да је на седници Ударне групе, која је одражана у Тужилаштву БиХ у Сарајеву, речено да није дефинитивно да ће ова група лица доћи у суботу у БиХ, те да постоји могућност да дођу пар дана касније.  

        Директор Полиције РС касније је изјавио Срни да га је телефоном позвао министар безбедности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић и обећао да ће Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске сутра доставити списак имена 24 повратника из Сирије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари