Чубриловић: Заказаћу посебну седницу Народне скупштине ако то Додик затражи

„ПОВЕЗИВАЊЕ ИЗБОРА ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ СМ СА БИЛО КОЈИМ ВОЈНИМ САВЕЗОМ – ИЗМИШЉЕНИ ЈЕ УСЛОВ“

* „Комшић и Џаферовић крше и Устав и Изборни закон и Закон о Савету министара по којем Председништво има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за председавајућег СМ најкасније 15 дана након одржавања конституирајуће седнице Представничког дома. Све одредбе Закона о СМ, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштовање закона“

_______________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да ће, уколико члан Председништва БиХ из Републике Српске затражи одржавање посебне седнице Народне скупштине, на шта има право по члану 171. Пословника Народне скупштине, та седница бити заказана са дневним редом који предложи предлагач, у овом случају то је господин Милорад Додик.

        "Уколико члан Председништва предложи за дневни ред питања која се тичу измена Устава, о томе, по Уставу, одлучују народни посланици двотрећинском већином. Дакле, ми ћемо се понашати као легалисти и у складу са Уставом, законом и Пословником Народне скупштине Републике Српске на захтев члана Председништва из Републике Српске, уколико такав захтев стигне, у законском року заказати седницу Народне скупштине са дневним редом који предлагач предложи", рекао је Чубриловић у писаној изјави достављној медијима.

        Он је нагласио да је условљавање формирања Савета министара и предлагања кандидата за председавајућег Савета министара приближавањем било којем војном савезу, измишљен услов због којега сви у БиХ трпе велику штету.

        „Pотпуно су нејасне опструкције када је реч о избору Савета министара које трају десет месеци од избора. Став Републике Српске - када је реч о НАТО интеграцијама - свима је познат, као и Резолуција Народне скупштине о војној неутралности. Зато је везивање ова два питања једног с другим или једног за друго непотребно  условљавање, подгрeвање политичких тензија и држање земље у сталној институционалној кризи", рекао је председник Народне скупштине Републике Српске.

        Он је истакао да су за Републику Српску недопустиви игнорисање изборне воље њених грађана, уцењивање и максималистички захтеви којима се спречава спровођење изборног резултата, посебно након усаглашеног споразума тројице лидера, који данас многи минирају и тиме уводе земљу у још већу кризу.

        „При свему томе друга два члана Председништва БиХ крше и Устав и Изборни закон и Закон о Савету министара по којем Председништво има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за председавајућег Савета министара најкасније 15 дана након одржавања конституирајуће седнице Представничког дома. Све одредбе Закона о Савету министара, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштовање закона, а крше све законске акте ове земље“, рекао је Чубриловић.

        Он је подсетио да је Република Српска свог кандидата за председавајућег Савета министара предложила у складу са изборном вољом грађана и да је он прошао све потребне провере.

        „За ову институционалну кризу одговорни су они који чине све да опструишу вољу Републике Српске, кршећи и Устав и закон“, закључио је Чубриловић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари