Чубриловић: Девети јануар је уставан, а `браниоци БиХ` – руше њене темеље

УПОЗОРИО ДА САРАЈЕВСКИ МЕДИЈИ И ПОЛИТИЧАРИ ЗАОШТРАВАЈУ КРИЗУ У ПОЛИТИЧКИМ ОДНОСИМА У БиХ

* Председник Народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Неистините тврдње о прослави наводно “неуставног” Дана Републике имају за циљ да оспоре право Републике Српске да прославља властити рођендан, док 12 година Федерација БиХ не проводи одлуке Уставног суда о застави, химни, грбу, конститутивности српског народа и његовог језика и писма

_____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одбацио је данас, у писаној изјави достављеној медијима, наводе којима се Дан Републике Српске дефинише као “неуставан” празник, истичући да се ради о нетачним и злонамерним тезама којима сарајевски политичари и медији продубљују јаз и подгрeвају кризу у политичким односима у БиХ.

         Чубриловић је подсетио да је Република Српска испоштовала одлуку Уставног суда БиХ којом је оспорен Дан Републике Српске и донела нови Закон о Дану Републике, који је објављен у „Службеном гласнику Републике Српске” број 113/16, који је на снази и који нико није оспорио.

         “Након Одлуке Уставног суда БиХ ми смо тражили преиспитивање Одлуке о стављању ван снаге дела Закона о празницима Републике Српске којим је оспорен Дан Републике. Након што Уставни суд није усвојио наш приговор, Народна скупштина у складу са Уставом и законом једногласно је донела одлуку о референдумu са питањем “Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?”. На основу резултата референдума Народна скупштина је на седници 25. октобра 2016. усвојила Закон о Дану Републике Српске којим је поново утврдила 9. јануар као датум празновања. До данас тај Закон нико није оспорио”, подсјетио је Чубриловић.

         Подвукао је да у члану 2. важећег Закона о Дану Републике јасно пише: „На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике”.

         Чубриловић је рекао да неистините тврдње о прослави наводно “неуставног” Дана Републике имају за циљ да оспоре право Републике Српске да прославља властити рођендан, док 12 година Федерација БиХ не спроводи одлуке Уставног суда о застави, химни, грбу, конститутивности српског народа и његовог језика и писма.

         “Свима који у обзир узму ове чињенице јасно је да управо они који се представљају као браниоци и заштитници БиХ руше њене темеље, а то је у овом случају Уставни суд БиХ као највиши државни правосудни орган”, рекао је Чубриловић.

         Он је закључио да је, свиђало се то некоме или не, српски народ у БиХ изборио своју слободу и право на Републику Српску, која је потврђена Дејтонским мировним споразумом , и да неће никога питати које празанике може, а које не може да прославља.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари