Цицовић: Дан Републике Српске слави се и у многим мјестима у Србији

„НЕМА СИЛЕ КОЈА МОЖЕ ДОВЕСТИ У ПИТАЊЕ ПОСТОЈАЊЕ И ОПСТАНАК СРПСКЕ“

* «Ове године ћемо 28. фебруар, дан када је проглашењем првог Устава Републике Српске правно заокружено њено оснивање, преко посебне онлајн платформе поново окупити највише представнике Србије и Републике Српске, представнике дипломатског кора, истакнуте научнике, умјетнике, академике, сенаторе, генерале и све оне којима је Република Српска у срцу и уз директан пренос свечаног програма из студија прославити Дан Републике Српске и дан када је проглашен први Устав Републике Српске»

_____________________________________________________

       ШЕФ Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је Срни да се Дан Републике Српске слави не само као дан рођења Републике српског народа у БиХ, него и као симбол опредјељења српског народа да живи у слободи, у уређеном друштву.

       Цицовић је нагласио да је важно стално подсјећати да је Република Српска настала у миру, у жељи и настојању да никад не дође до рата, него да се сви проблеми и сви сукоби ријеше мирно, договором, да је у рату брањена и одбрањена, а у Дејтону и Паризу међународно призната као самосталан дио заједничке БиХ.

       Он је указао да је 9. јануар и дан сјећања на оне који су Српску прогласили као вољу народа, посебно оних који су је бранили и одбранили у често немогућим условима као кад је противничка војска имала помоћ изван БиХ.

       “Пали борци заслужују сјећање, споменике и славу, јер је њиховом славом овјенчана и наша Република Српска”, рекао је Цицовић.

       Он је напоменуо да устав, закони, парламент, предсједник Републике и Влада иста права гарантују свим другима народима и народностима који живе и стварају у Српској.

       “И данас, послије 29 година, можемо бити сигурни да нема силе која може довести у питање њено постојање и опстанак. Република Српска је данас напреднији дио БиХ - и то ваља видјети и казати”, рекао је Цицовић.

       Он је указао да је пандемија вируса корона донијела проблеме свима у свијету, па и Српској, али да вјерује да ће је побједити јер је “живот неуништив”.

       “Историја је забиљежила много епидемија и пандемија и све је човјек побједио и надживио. И ову ће. То можемо тако што ћемо се чувати и чувајући себе сачувати и друге”, рекао је Цицовић.

       Он је навео да се стога овогодишња прослава Дана Републике Српске одвија уз поштовање свих препорука и ограничења које је прописала струка.

       “Најважнији дио прославе сада је оно што свако од нас слави у себи, у својој души, а опет и заједничка прослава је видљива. Свечану академију пратили смо вечерас у 18.00 часова на првом програму РТРС, те и на тај начин опет били сви заједно са својом Републиком Српском”, рекао је Цицовић.

       Као посебно важно је истакао да Република Српска сваки 9. јануар слави заједно са Србијом, како у Бањалуци, тако и у свим другим мјестима у Републици Српској, јер је Србија својом подршком и помоћи присутна у свим нашим срединама, а да се празник обиљежава и у Србији.

       “У многим мјестима Србије наша завичајна удружења и клубови славе Дан Републике Српске - 9. јануар, а Представништво организује пријем поводом Дана Републике сваког 28. фебруара, на дан када је проглашењем првог Устава Републике Српске правно заокружено њено оснивање”, подсјетио је Цицовић.

       Он је рекао да се традиција ни ове године неће прекидати, али да ће Дан Републике Српске у Србији због пандемије бити обиљежен у другачијој форми.

       “Ове године ћемо 28. фебруара, преко посебне онлајн платформе, поново окупити највише представнике Србије и Републике Српске, представнике дипломатског кора, истакнуте научнике, умјетнике, академике, сенаторе, генерале и све оне којима је Република Српска у срцу и уз директан пренос свечаног програма из студија прославити Дан Републике Српске и дан када је проглашен први Устав Републике Српске”, најавио је Цицовић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари