Чанковић: Знао је Изетбеговић да Додик има снаге да овакву БиХ доведе до потпуног апсурда

НИЈЕ ДОБРО ДА РОДОЉУБИВЕ НВО УДАРАЈУ НА ДОДИКА И ДА ГА ОКРЕЋУ ПРОТИВ ВУЧИЋА

* Знао је Изетбеговић да Додик не може прихватити слање АНП и да му је паметније да пристане на формирање Савјета министара без инсистирања на уласку БиХ у НАТО,  јер би у противним најмање што би Додик могао урадити – враћање БиХ на изворне принципе Дејтонског споразума

* СНП Избор наш позива грађане Републике Српске и њене политичаре да се избјегну лоша искушења и да се сумње поводом уласка у НАТО одагнају усвајањем закона у Народној скупштини РС који би утврдио обавезуда се коначно питање уласка у НАТО ријеши на републичком референдуму

_______________________________________________________________

         Пише: Дане ЧАНКОВИЋ, предсједник СНП Избор је наш

         СВАКОМ је потребна нека побједа, успјех, па био он и привидан, лажан или договорен, а посебно политичарима, па и Ларсу Гунару Вигемарку који је шеф Делегације ЕУ у БиХ.

         Оно што је сигурно, Вигемарк ће пре скорашњег одласка са наведене функције у своју биографију укњижити успјех, који ће му добро доћи у даљњој професионалној каријери.

         Тројица лидера побједничких политичких странака господски су својим споразумом частили европског представника.

         Или су лидери усвојили свјетске принципе – ко ће кога преварити. И то се сматра врхунским успјехом. У њиховом поклон споразуму у тачки 3 „дефинише“ се и слање годишњег националног плана (АНП) по принципу „може да буде, а не мора да значи“.

         У једној реченици тог споразума пише: „Потврдити опредјељење за унапређење односа са НАТО-ом, не прејудицирајући будуће одлуке у вези са чланством БиХ“, значи да прије неће доћи до слања АНП-а. А у другој: „Комисија за НАТО интеграције БиХ ће сарађивати са свим релевантним институцијама с циљем реализације односа са НАТО-ом, укључујући израду нацрта и планова, на бази одлука Предсједништва БиХ.“

         Зна се да одлука Предсједништва из 2009. представља молбу за учлањење БиХ у НАТО.

         Значи, по наведеној реченици најављује се усвајање и слање АНП-а, што би фактички било активирање процеса уласка у НАТО.

         Могуће је да су се заиста Додик и Изетбеговић договорили око формирања Савјета министара БиХ, а да при томе одложе, и у овом времену непотребан посљедњи чин, слања АНП-а, и то из више разлога. Зна Изетбеговић да Додик не може прихватити слање АНП-а и због бурне реакције Српске, ту су и локални па онда и општи избори, затим огромни инвестициони радови, попут аутопутева... Све то говори да је Изетбеговићу паметније да пристане на формирање Савјета министара без инсистирања на уласку БиХ у НАТО,  јер би у противним Додик имао снагу да овакву БиХ доведе до потпуног апсурда и најмање што би могао урадити – вратити је на изворне принципе Дејтонског споразума.

         С друге стране, Додик може пристати на наставак сарадње са НАТО-ом кроз Програм Партнерства за мир, што чине и Србија и друге пријатељске земље, а без штетних посљедица по Српску.

         Није добро и не ваља да се из Србије невладине организације,  које важе за родољубиве, обрушавају на Милорада Додика проглашавајући га издајником и то само на основу сумње (без обзира што може бити и оправдано). Таквим дјеловањем може се створити лоша ситуација коју западни фактори прижељкују и подстичу а у којој се Вучић и Додик покушавају усмјерити један против другог.

         СНП Избор је наш позива грађане Републике Српске и њене политичаре да се избјегну лоша искушења и да се одагна сумња по питању уласка у НАТО на начин да се усвоји Закон у Народној скупштини РС да се коначно питање уласка у НАТО ријеши на републичком референдуму.

         Закон је потребан јер садашња декларација Народне скупштине о војној неутралности није обавезујућа (декларације је тако дефинисао и Уставни суд Републике Српске), за разлику од закона који би био обавезујући.

         СНП Избор је наш ће у септембру упутити Народној скупштини Републике Српске иницијативу да се усвоји такав закон и као предлагач покушаће да покрене јавну расправу на ту тему по читавој Републици Српској.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари