Чанковић: Сви српски политичари да имају Додиков животни циљ - брисање границе на Дрини

АКО БОШЊАЦИ И ХРВАТИ НЕЋЕ ВРАЋАЊЕ ИЗВОРНОМ ДЕЈТОНУ – СРПСКА ИМА СВЕ РАЗЛОГЕ ЗА ТО

* Конститутивност – равноправност Бошњака, Срба и Хрвата - темељ је Анекса IV Дејтонског споразума, који је међународни мировни уговор гарантован од свих највећих сила и као такав старији и правно јачи од свих закључака Европске комисије, а и од европских конвенција

* Један од путева за излазак из ћорсокака је доношење Устава Републике Српске који би се темељио на изворном Дејтонском споразуму, Анексу IV, који БиХ дефинише као државну заједницу са суверенитетом у ентитетима. Други начин је одржавање референдума о статусу Српске, односно о њеном издвајању из наметнуте БиХ

______________________________________________________________________

        СНП Избор је наш снажно подржава животне политичке циљеве предсједника СНСД-а Милорада Додика, који су изражени кроз процес јачања Републике Српске и „брисање границе између Србије и Српске“. 

        Убијеђени смо да би остваривање тих циљева обрадовало читав српски народ а и већина српских политичара би у томе са радошћу учествовала.

        Оправдана је и Додикова критика Комшићу, предсједавајућем Предсједништва БиХ, а у вези његове изјаве о „одбацивању конститутивности“.

        Покрет сматра да је конститутивност – равноправност Бошњака, Срба и Хрвата у заједничким институцијама БиХ темељ Анекса IV Дејтонског споразума, који је међународни мировни уговор гарантован од свих највећих сила и као такав старији – правно јачи о свих закључака Европске комисије, а и од европских конвенција.

        Конститутивност сва три народа и у Федерацији БиХ и у РС, која је произашла из правно проблематичне одлуке Уставног суда БиХ, треба укинути, јер управо та одлука руши темељ Дејтонског споразума.

        Дејтонска БиХ је државна заједница Бошњачко-хрватске Федерације (која је политички ентитет Бошњака и Хрвата) и Републике Српске (политички ентитет Срба).

        Дејтонска БиХ нема правни континуитет са Социјалистичком републиком БиХ (једна од република бивше Југославије).

        Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, прије него што је проглашена тзв. независна БиХ и створена Дејтонска БиХ као државна заједница. Зато постоји упорна жеља сарајевских политичара де се укине Девети јануар, као дан рођења Српске.

        Покрет сматра исправном одлуку члана Предсједништва БиХ, М. Додика, да спријечи слање годишњег националног плана (ГНП) БиХ у Брисел, сједиште НАТО-а, јер би то значило и улазак БиХ у НАТО, што није воља српског народа.

        У БиХ се до те мјере залутало и искомпликовало да се мора вратити на почетак, а то је - изворни Дејтонски споразум.

        Ако то неће оба ентитета и сва три конститутивна народа у заједничким институцијама,  онда то може урадити Република Српска. Један од начина јесте, како је Покрет и прије предлагао, доношење Устава Републике Српске који би се темељио на изворном Дејтонском споразуму, Анексу IV, који БиХ дефинише као државну заједницу са суверенитетом који се налази у ентитетима.

         Други начин изласка из тешке и компликоване ситуације у БиХ јесте одржавање референдума о статусу Српске, односно о њеном издвајању из наметнуте БиХ.

        (Дане Чанковић, предсједник СНП Избор је наш)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари