Чанковић: Хоћемо обавезујући референдум да нико мимо народа не може одлучити о НАТО

БАЊАЛУЧКИ СНП ИЗБОР ЈЕ НАШ КРЕЋЕ У КАМПАЊУ ПРИКУПЉАЊА ПОТПИСА ЗА СВОЈУ ИНИЦИЈАТИВУ

* Председник Покрета Дане ЧАНКОВИЋ: Народној скупштини РС ћемо понудити на усвајање грађанску иницијативу да кршење референдумске народне воље о НАТО постане кривично дело против уставног уређења Републике Српске

* Текст иницијативе: „Делегати из РС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и посланици из РС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који без референдумске одлуке грађана РС гласају за чланство БиХ у међународним војним савезима или организацијама, казниће се затвором у трајању од двије до дванаест година”

* СНП Избор је наш предлаже да конкретан назив кривичног дела буде “Неовлашћено гласање о чланству у међународним војним савезима или организацијама

* Избор је наш увек је био – наглашава Чанковић - за највишу демократску вредност: да се пита народ. Декларативно је тачно да суверенитет припада народу. Али, народ мора да има жељу и љубав да освоји то своје право. Народ не може да има суверенитет ако ће бити скроз незаинтересован и по страни поводом своје садашњости и будућности

* Догађаји који следе ће дефинисати људско друштво за наредне деценије. До тога, десиће се много ружног. Ми треба да будемо мудри. Да сачувамо Православље које кроз љубав даје храброст, а храброст даје снагу да се супротставимо и највећој сили света. А на нама је, на народу, да и референдумима помогнемо својим политичарима да не повлаче наивне и погрешне потезе 

___________________________________________________________________________


        - ДЕЈТОНСКО уређење Републике Српске мора бити помогнуто са свих страна и морају му допринети сви субјекти друштва. На то нас је позвало руководство Републике Српске, а СНП Избор је наш се одговорно одазива у жељи да се сви заједно супротставимо урушавању наше куће - било да нас подривају странци или домаћи, организације или институције, формално или неформално. Наших 15 година рада смо посветили демократској идеји да се о свим суштинским питањима за РС пита народ на референдуму који не сме бити типа “консултативан”, већ типа обавезан. Обавезујући.

        - Сада, пошто су сазреле укупне околности, донели смо одлуку да Народној скупштини РС понудимо на усвајање конкретну Грађанску иницијативу којом ће кршење народне воље постати кривично дело против уставног уређења Републике Српске, каже - у једном даху - Дане Чанковић, председник патриотског покрета “Избор је наш”, и први пут за јавност у овом разговору открива текст Иницијативе: 

        “Делегати из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и посланици из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине који без референдумске одлуке грађана Републике Српске гласају за чланство Босне и Херцеговине у међународним војним савезима или организацијама, казниће се затвором у трајању од двије до дванаест година”.

        - Предлажемо да конкретан назив кривичног дела буде “Неовлашћено гласање о чланству у међународним војним савезима или организацијама“ - додаје Чанковић и најављује да ће следећи кораци подразумевати активну и интензивну кампању на територији целе РС, јер формална процедура предвиђа да се уз иницијативу мора приложити најмање три хиљаде потписа како би се о предлогу изјашњавала Народна скупштина РС.

Дане Чанковић

        Упитан да ли сумња у исход иницијативе, Чанковић каже да верује да ће бити прикупљено и више од неопходног минимума гласова подршке, а онда следи јавна расправа, чији би важан део могао  бити одржана и у просторијама Скупштине.

        - Досадашње активности су нам доказале да наш народ воли себе, свој идентитет, традицију и веру и да одатле потиче истанчан осећај одакле му долази опасност. За то народу није потребна велика наука. Из тог разлога, где год смо долазили, обичан човек нам је с радошћу прилазио, пружао подршку и давао потпис. Било да је реч о кампањи ”Одбранимо себе -одбранимо Српску” или “Победимо кризу радом -радујмо се и радимо”, о “Нећемо у НАТО - нећемо у рат”, “Химна, грб и застава-то смо ми” или “Истакнимо наше заставе”...

        - Ми, обични људи, нећемо у НАТО - под а) зато што је извршио агресију на српски народ у Србији, Српској и Крајини и под б) зато што би сам пут уласка у НАТО био пут унитаризације БиХ, развлашћивања и потом укидања Републике Српске, а онда и наметања Србима вештачког идентитета. Укидање РС не би било просто укидање, већ и уклањање гаранта заштите интереса српског народа на овим просторима.

        * Шта у практичном смислу значи да је РС гарант заштите интереса српског народа на овим просторима?

        - Немамо синова који би гинули за туђе интересе. У Европи и свету је присутан крхак мир. Српски народ, који је миротворац, али који воли своју земљу, не жели да улази у било који војни савез - а нарочито не у НАТО - који може да води ратове у којима би наши синови гинули за туђе интересе. 

        И, ова иницијатива, ако уроди плодом, може олакшати ситуацију свим српским политичарима, и у заједничким органима, и у РС. Јер, из свих њих - ако представљају и изражавају вољу српског народа - тај народ ће стајати иза њих, а ако треба - и испред!

        * Велики руски режисер Никита Михалков у готово филозофском филму “Сунчаница” говори о капацитету човека и народа да узме ствар у своје руке - своју судбину и судбину својих. Који је потенцијал српског народа да делује “иза и испред”?

        - Дакле, Избор је наш увек је био за највишу демократску вредност - да се пита народ. Декларативно је тачно да суверенитет припада народу. Али, народ мора да има жељу и љубав да освоји то своје право. Народ не може да има суверенитет ако ће бити скроз незаинтересован и по страни поводом своје садашњости и будућности. Мора се укључити, а најлакше ће то учинити преко националних невладиних организација које ће обичним људима загрејати срце. 

        Јер, обични људи могу чудо направити! Човек има пуно тога вреднијег и од живота. Он је спреман за идеју, за Републику Српску и погинути ако треба.

Тако се остварује суверенитет: храброшћу, вољом, жељом и љубављу. А онда, када политичари то виде и препознају, они хтели или не хтели - ако желе да учествују у власти - морају да буду део тога!

        * На ово би вам многи казали да је Црна Гора и поред љубави народа према свом православном, ослободилачком, па ако хоћете и херојском идентитету, завршила -потезом пера у НАТО. Балкански режими, иако се самодекларишу као демократски, пречесто су поводом стратешких питања радили против воље народа. Поступајући како је одређивао НАТО. Па ипак, ви тврдите да је још могуће...

        - Националне невладине организације треба да делују, макар и не било пуне извесности шта ће донети време. Пре петнаестак година је Скупштина Српске заузела став да РС и БиХ треба да иду путем уласка у НАТО. Међутим, амбијент је отада промењен. Ситуација се пре 4-5 година променила. Томе је нарочито допринела политичка одлука Народне Скупштине која је донела Резолуцију о војној неутралности. 

        Шта хоћу да кажем? У једном времену су владале такве околности да су посланици, странке и политичари заузели један став. Да ли ми сад можемо рећи да је њихов став онда био погрешан? Ја сам и тада водио кампању против српског уласка у НАТО. Не желим да осуђујем - можда је ствар била огромних притисака са могућношћу разних санкција, кажњавања и ко зна каквих кажњавања. Можда је у том тренутку постојала таква врста неопходности или наивности, али шта год да је био узрок, важно је знати да снага која је 2007. дала смернице српским политичарима да могу деловати, па и потписивати одређене уговоре у правцу кретања Републике Српске и БиХ у НАТО, сада има други став! 

        * Кад кажете снага - мислите на Скупштину РС?

        Тако је. Онај ко је својевремено донео одлуку, има право да ту одлуку и измени.

        * Да ли српски политичари на Балкану – после свега -  још имају право на наивност и наивне поступке? И да ли су исто подлегање притиску и наивност пре 10-20 година и данас?

        - Одлично питање које ме подсетило на анализу, за размишљање елите... Трамп је рекао да НАТО више неће бесплатно да штити своје чланице. Све земље - Француска, Немачка, па и ми ако бисмо били у НАТО – морају да плаћају. И то - 2 одсто свог бруто националног дохотка, а то је много и за Немачку. За БиХ би то био превелики трошак и чланство, а и увођење НАТО стандарда у пракси би изискивало набавку скупе и не баш квалитетне опреме. Они најквалитетније и најсавршеније остављају себи, а трећеразредним чланицама продају по систему половних аутомобила које овде уваљују за паре, а тамо би платили њихово уништење. 

        И не плаћа се само новцем! Плаћа се у виду људских жртава!

        Они, пре свега САД и Енглеска, неће да своје држављане шаљу у сукобе и ратове који су они произвели, већ шаљу грађане из трећеразредних чланица савеза. Онда такви грађани гину за интересе САД и Енглеске. 

        Плаћа се и на трећи начин... Наши интереси су супротстављени. Они нам разграђују Православље, а религија је једна од основа идентитета, желе да нам разбију државу, да спрече интегралност српског народа, да загосподаре нама као људима, а наше ресурсе да несметано експлоатишу. Православље се простире - тако је Бог хтео - на територијама које су природно најбогатије. Као инжењер рударства вам могу рећи да је Србија међу земљама које су најбогатије у погледу руда метала. Економија је велики мотив -  није џабе Олбрајтова питала откуд Русији право да располаже тако огромним ресурсима какве има не само у Сибиру. 

        * Изетбеговић је тврдио да Србија кроз ИПАП садржајно више сарађује са НАТО него БиХ кроз МАП. Додик је рекао да ако уђе Србија у НАТО, онда ће и РС. Да ли је био ироничан или је говорио о сужавању простора? Имају ли српски политичари данас и најмање право на наивност? Поготово поводом НАТО...

        - Паметан човек се учи на туђим грешкама. Времена су врло изазовна. Догађаји који следе ће дефинисати људско друштво за наредне деценије. До тога, десиће се много ружног. Ми треба да будемо мудри. Да сачувамо Православље које кроз љубав даје храброст, а храброст даје снагу да се супротставимо и највећој сили света. А на нама, народу, је да и референдумима помогнемо својим политичарима да не повлаче наивне и погрешне потезе. 

        Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари