Бањалука: Амбасада Сједињених Држава у БиХ подржава ратно хушкање исламских лидера

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА ЛИДЕРА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У РС: ИМАМО ПРАВО ДА СЕ БРАНИМО И ОДЛУЧУЈЕМО

Мајкл Марфи и Хусеин Кавазовић

* Из Заједничке изјаве: „Пријетње Србима и Републици Српској су све учесталије и директније, а исламски великодостојници и неки важни представници политичких партија су у више наврата увриједили Србе као народ, али и њихову вјеру и културу најпогрднијим именима. Називали су нас геноцидашима, окотом, сектом, агресорима, фашистима“

* Поводом поруке поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића истомишљеницима да "морају бити спремни да бране ову земљу и оружјем" и држања америчке амбасаде: Након запаљивих изјава Кавазовића амерички амбасадор Мајкл Марфи састао са реисом и навео да му је част причати о помирењу и владавини права. И на крају очекивано каже да су обојица поздравили одлуку високог представника да суспендује Закон о имовини Српске, те понавља став САД да је БиХ власник државне имовине. Након тога слиједе изјаве Кавазовића о оружју. Јасно је да се ради о оружју против Српске и њених грађана

* У изјави се такође наглашава: „Кориштење механизма заштите путем одлука Народне скупштине, ентитетског или гласања у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ неотуђиво је и неприкосновено право чије негирање би нас натјерало на доношење одлука по општим актима повеље УН и европских конвенција“

* И додаје: „Не желимо да у тој праведној борби угрозимо права других народа у БиХ, њихову безбједност и територију, те се зато увијек залажемо за дијалог и очување мира као највеће вриједности свих народа и грађана“

______________________________________________________

          РЕПУБЛИКА Српска има неприкосновено право да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу иако је као никада до сада изложена нападима на свој уставни поредак и Дејтонски споразум као гарант опстанка целе БиХ, наводи се у заједничкој изјави лидера партија владајуће коалиције у Српској.

          - Пријетње Србима и Републици Српској су све учесталије и директније, а исламски великодостојници и неки важни представници политичких партија су у више наврата увриједили Србе као народ, али и њихову вјеру и културу најпогрднијим именима. Називали су нас геноцидашима, окотом, сектом, агресорима, фашистима - наведено је у заједничкој изјави лидера СНСД-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, НПС-а и НДП-а.

          Они су оценили да је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић недавно чак поручио истомишљеницима да "морају бити спремни да бране ову земљу и оружјем", а да су на ове гнусне увреде и безбедносна угрожавања српског народа и Српске западне амбасаде реговале ћутњом и без осуде таквог говора, те уз оправдавања и осуду председника Српске Милорада Додика.

          - Америчка амбасада је у саопштењу покушала оправдати `право на одбрану` ријечима – у праву је Кавазовић. Ови напади долазе изнутра од политичких лидера попут Додика и онда се не треба чудити да након безбројних вербалних и других његових напада на БиХ неки њени грађани вјерују да може доћи вријеме кад ће је бранити од њега - наводи се у изјави, где се цитирају напади на председника Српске.

          Партије владајуће коалиције у Републици Српској су осудиле ставове амбасаде САД у БиХ, те оцениле да је реч о ратном хушкању које има подршку, а одаслано је преко исламских лидера.

          - Лицемјеран алиби је покушати да се предсједник Српске стави као узрок јер је евидентно да је он објекат националне и вјерске мржње преко којег се покушавају урушити Република и њене надлежности, те имовина. Српска ће одлучно и јединствено штитити своју имовину која јој припада по Уставу, Дејтонском споразуму и у складу са европским конвенцијама. Одлуке нелегалног високог представника и Уставног суда БиХ, у којем одлуке доносе три странца и два Бошњака, јесу нелегалне и неспроводиве, те политички мотивисане. Груби су обрачун са Српском - оцењено је у заједничкој изјави.

          У том документу се наводи да се након запаљивих изјава Кавазовића амерички амбасадор Мајкл Марфи састао са реисом и навео да му је част причати са њим о помирењу и владавини права.

          - И на крају очекивано каже да су обојица поздравили одлуку високог представника да суспендује Закон о имовини Српске, те понавља став САД да је БиХ власник државне имовине. Након тога слиједе изјаве Кавазовића о оружју. Јасно је да се ради о оружју против Српске и њених грађана, као што је јасно да Република не спомиње оружје против грађана Федерације - напомиње се у изјави.

          Коалицију, како се наводи у изјави, забрињава, да нико од бошњачких политичара, сарајевских медија и интелектуалаца није осудио наведени говор мржње.

          - Мали је број њих умањио важност таквих порука, али и један број је чак и подржао говор мржње и суштински имплициране освете према Српској - истиче се у изјави.

          У документу се подвлачи да је неприкосновено и неотуђиво право Републике Српске да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу.

          - Кориштење механизма заштите путем одлука Народне скупштине, ентитетског или гласања у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ неотуђиво је и неприкосновено право чије негирање би нас натјерало на доношење одлука по општим актима повеље УН и европских конвенција. Не желимо да у тој праведној борби угрозимо права других народа у БиХ, њихову безбједност и територију, те се зато увијек залажемо за дијалог и очување мира као највеће вриједности свих народа и грађана - поручују лидери владајуће коалиције у изјави.

          У наведеном документу се наглашава да ће Република Српска своју борбу за стабилност и сигурност и даље заснивати на Уставу Српске, Дејтонском споразуму, међународном праву и Повељи УН, као и на Европској конвенцији о људским правима и основним слободама.

          Коалиционом састанку у Палати Републике присуствовали су данас у Бањалуци лидер СНСД-а Милорад Додик, поптредседник те странке Радован Вишковић, председнци СП Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и НПС-а Дарко Бањац и представници НДП-а.

           (Срна)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари