Алијин син би да направи муслиманску државу продајући је за грађанску БиХ

ЦВИЈАНОВИЋ: „ЗА СРПСКУ ЈЕ ОД СУШТИНСКОГ ЗНАЧАЈА ЕКОНОМСКИ ЈАКА И ПОЛИТИЧКИ СТАБИЛНА СРБИЈА“

* „Бакир Изетбговић је изнео најстрашније увреде на рачун Српске православне цркве, поново показујући да је екстремиста са којим тешко да се може градити суживот»   

* „Тренутно радимо на реализацији стратешких пројеката, попут хидроелектране „Бук Бијела“, аеродрома у Требињу, ауто-пута Бањалука-Београд, као и гасификације Републике Српске. Али, да бисмо разумели каква деструкција влада у политичком Сарајеву, треба рећи да они настоје да блокирају или опструишу сваки од ових стратешких пројеката»

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је ментална и политичка платформа лидера СДА Бакира Изетбеговића о прављењу муслиманске државе, камуфлиране концептом неке грађанске БиХ, јача чак и од потребе да макар одглуми толеранцију.

       Цвијановићева је рекла да јој је драго што није осујећен свечани и величанствени чин устоличења Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу и што је, на крају, обесмишљена политика мржње и хаоса.

       - Нажалост, било је много контаминираних изјава, не само у Црној Гори већ и у политичком Сарајеву. Тако је и Изетбговић изнео најстрашније увреде на рачун Српске православне цркве, поново показујући да је екстремиста са којим тешко да се може градити суживот - рекла је Цвијановићева за „Курир“.

       Она је истакла да жели напредак и мир свим државама у региону, али да зна да, „нажалост, нисмо далеко одмакли у изградњи међусобних односа“.

       Цвијановић је рекла да је позив за саслушање и 29 пријава због негирања геноцида у Сребреници, међу којима и против српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, говоре чему служи наметање закона бившег високог представника Валентина Инцка.

       - Урадио је то као бошњачки лобиста, злоупотребљавајући позицију високог представника и игноришући што ће то изазвати негативне посљедице и додатне раздоре у БиХ. Зашто би нас онда чудила реакција Додика? Ми годинама указујемо на то да Дејтонски споразум и Устав БиХ високим представницима нису дали право или мандат да доносе и мењају законе, а они су то радили - подсетила је Цвијановићева.

       Она је додала да је одлука антидејтонска и да је зато речено да она у Српској неће производити правне последице.

       Рекла је и да је Инцко наметнуо измене Кривичног закона „да би се забетонирала мисао, мишљење и реч, па чак и она која долази из научног миљеа“.

       Она је указала да у Републици Српској влада општи став да Инцков закон не служи никаквом помирењу или изградњи суживота, већ да искључиво даје алате за политички обрачун кроз правосудни систем са онима који неће да одустану од Републике Српске и утопе је у унитарну БиХ.

       Говорећи о односима Републике Српске и Србије, Цвијановићева је указала да нема ништа природније од блискости и чврсте сарадње Србије и Српске, која је и институционално утемељена у Споразуму о специјалним и паралелним везама.

       - Тренутно радимо на реализацији стратешких пројеката, попут хидроелектране „Бук Бијела“, аеродрома у Требињу, ауто-пута Бањалука - Београд, као и гасификације Републике Српске. Али, да бисмо разумели каква деструкција влада у политичком Сарајеву, треба рећи да они настоје да блокирају или опструишу сваки од ових стратешких пројеката - додала је Цвијановићева.

       Она је рекла да је за Републику Српску од суштинског значаја економски јака и политичка стабилна Србија.

       - Сваком њеном успеху се радујемо, јер добро разумемо да таква Србија представља најснажнији ослонац Републици Српској. Такође треба рећи и да се, осим ових пројеката, у том политичком Сарајеву годинама се настоји блокирати доток новца Републици Српској, а нажалост, у томе је често учествовала и опозиција из Српске - навела је Цвијановићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари