РХМ помогла отварање прве паметне учионице руског језика у Бањалуци

У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ГРАЂАНА „КОЛИБРИ“ И ИСТОИМЕНИМ ПРИВАТНИМ ВРТИЋЕМ

* Први секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Антон СОКОЛОВ: Ово је сјајан примјер инвестиције у будућност. Ова дјеца ће постати носиоци пријатељства наших народа

* Генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј ПОЛКОВНИКОВ: Пројекат паметне учионице за дјецу предшколског узраста већ смо реализовали у Војводини, гдје је реконструисан и вртић. Да бисмо успјели да направимо пут учења језика, треба да почнемо баш из дјечијих вртића и да јасан логичан слијед буде - вртић, основна школа, средња школа и даље факултети

* Предсједник Удружења грађана "Колибри" Дијана ГРЧИЋ, која је и директор вртића "Колибри": "Паметна учионица ће помоћи малишанима да уче и заволе руски језик у раду са волонтером из Руске Федерације. Један вртић из Санкт Петербурга јавио се да буде братски вртић. Успостављаћемо и такве везе

_________________________________________________________________________

        У БАЊАЛУЦИ је отворена прва паметна учионица руског језика, пројекат који реализује организација Руска хуманитарна мисија у сарадњи са Удружењем грађана "Колибри" и истоименим приватним вртићем.

        Први секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Антон Соколов рекао је да је отварање прве паметне учионице руског језика у Бањалуци сјајан примјер инвестиције у будућност.

        "Захваљујемо Руској хуманитарној мисији која нам помаже да се руски језик врати на ово подручје, да буде присутан и да дјеца од најмлађег узраста већ из вртића почињу учити руски језик и руску културу. Они ће постати носиоци нашег симбола јединства и носиоци пријатељства између наших народа", истакао је Соколов.

        Генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников рекао је да је ова организација у вртићу "Колибри" обезбиједила дјелимичну адаптацију простора и богату библиотеку са савременом опремом за изучавање руског језика.

        "Учинили смо све да дјеца која похађају овај вртић, њих око 40 заједно са седморо дјеце у дневном боравку, имају све услове и литературу и опрему како би им, прије свега боравак био пријатан и да би имали услове за учење руског језика", навео је Полковников.

        Он је изјавио да је пројекат паметне учионице за дјецу предшколског узраста већ реализован у Војводини, гдје је реконструисан и вртић.

        "Да бисмо успјели да направимо пут учења језика, треба да почнемо баш из дјечијих вртића и да јасан логичан слијед буде вртић, основна школа, средња школа и даље факултети", додао је Полковников.

        Он је рекао да је рад који предстоји Руској хуманитарној мисији мукотрпан, али да ће уз помоћ Амбасаде Руске Федерације у БиХ и представништва Руске хуманитарне мисије у Србији успјети да иду зацртаним путем.

        Полковников је рекао да Руска хуманитарна мисија"није представљена само у Републици Српској, Србији и региону, већ и широм свијета, те да ради и у централној Азији, на Блиском истоку и у Африци.

        "Искрено ћемо се трудити и надам се да ћемо продужити нашу дјелатност у овој области и у Бањалуци и у Републици Српској", рекао је Полковников.

        Он је навео да пројекат паметне учионице руског језика није почетак дјеловања Руска хуманитарне мисије у Српској, истичући да је прошле године у Дому здравља у Билећи реализован пројекат соларне електране.

        "Имамо планове за Републику Српску и сами се развијамо као организација и надамо се да пројекат паметне учионице руског језика није посљедњи овдје", додао је Полковников.

        Он је истакао да је Руска хуманитарна мисија основана са циљем помоћи у тешким и кризним ситуацијама послије војних конфликата, те да заједно са пројектима и програмима у области медицине и повећања квалитета живота ова организација има и одређене образовне програме.

        Предсједник Удружења грађана "Колибри" Дијана Грчић, која је и директор вртића "Колибри", истакла је да отварање учионице у овој предшколској установи има велики значај за промовисање и изучавање руског језика међу најмлађима.

        "Активности које ће бити реализоване кроз пројекат паметне учионице у вртићу 'Колибри' помоћи ће малишанима да уче и заволе руски језик у раду са волонтером из Руске Федерације", рекла је Грчићева.

        Она је истакла да је циљ промовисање руског језика и упознавање традиције и културе руског народа.

        Грчићева је захвалила Амбасади Руске Федерације у Сарајеву и Руској хуманитарној мисији што су омогућили све услове за рад и учење, те изразила наду да ће резултати које малишани постигну у учионици бити ваљани и да ће значити и продужење сарадње.

        Она је навела да се један вртић из Санкт Петербурга јавио да буде братски вртић, истичући да ће бити успостављене и такве везе.

        Малишани вртића "Колибри" су у оквиру свечаности отварања паметне учионице припремили пригодан програм рецитација на руском језику и игроказ руске народне приче "Деда и репа".

        Прва паметна учионица руског језика налази се у Приватној предшколској установи "Колибри" у Улици Душка Кошчице у насељу Кочићев вијенац.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари