Давидовић: Ђукановић неће успети да ради свог `домовинског идентитета` уништи и српски идентитет и СПЦ

ДИРЕКТОР РЕПУБЛИЧКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА РС ЗА ВЕРЕ: СПЦ ЋЕ ПОБЕДИТИ МАКАР ЛИТИЈЕ ТРАЈАЛЕ ГОДИНАМА  

* Драган ДАВИДОВИЋ: „Доношењем тог закона и свеукупним процесима који се уназад двадесетак година воде у Црној Гори преписан је рецепт франковаца, односно усташке идеологије која је од 1941. до 1945. била примењена над Србима и СПЦ у НДХ

* „У БиХ је закон о верским заједницама изванредно постављен и плод је усаглашавања представника Исламске заједнице, Јеврејске заједнице, Католичке цркве, СПЦ, политичких структура и стручњака. Тај закон је усвојен 2004. године и он ове верске заједнице третира као историјске које не морају да се региструју јер им је историја дала право да егзистирају. Све остале заједнице које се формирају треба да се региструју

*  Шта год Ђукановићев режим уради, на том путу неће имати подршку у народу, већ ће и даље бити суочен с мирним протестима и молитвама верника који ће бранити српски идентитет и демократску Црну Гору, а он ће изгубити кредибилитет демократског развоја Црне Горе. То су ствари које црногорско друштво неће прихватити и казниће то и на изборима, а СПЦ ће коначно победити

_______________________________________________________________________

         ДИРЕКТОР Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић истакао је да се целокупни српски идентитет у Црној Гори систематски урушава још од времена комуниста, а да је то посебно изражено за време режима Мила Ђукановића.

         "Укинути су ћирилица, српски језик, српска историја, српска књижевност и српски симболи. Остала је Српска православна црква (СПЦ) коју уназад десетак година покушавају помести, односно уништити као последњу институцију која носи српски и верски идентитет Срба у Црној Гори", рекао је Давидовић Срни.

         Он је нагласио да је усвајањем Закона о слободи вероисповести као последњим чином забијен клин у ковчег црногорског покушаја да Срби и СПЦ буду елиминисани из живота црногорског друштва.

         "Доношењем тог закона и свеукупним процесима који се уназад двадесетак година воде у Црној Гори преписан је рецепт франковаца, односно усташке идеологије која је од 1941. до 1945. била примењена над Србима и СПЦ у НДХ", оценио је Давидовић.

         Давидовић је поручио да, ако Црна Гора жели да буде истинска демократска држава, прво што мора да уради јесте да призна права Србима, који чине више од 30 одсто популације у тој земљи.

         "То важи и за СПЦ, којој мора да призна историјски идентитет, као што је потписивањем уговора и законским одредбама урадила када је реч о Исламској заједници и Католичкој цркви. То не треба да учини због тога што их неко присиљава, него зато што је то врло снажно унутрашње питање на које Срби и СПЦ имају право да добију квалитетан одговор кроз закон и уговор", рекао је Давидовић.

         Према његовим речима, Црна Гора може да следи пример уважавања СПЦ и српског народа у БиХ, а чак и Хрватске, која има толерантан закон којим признаје идентитет и историјску трајност СПЦ на тим подручјима и не дира њена материјална добра.

         "У БиХ је тај закон изванредно постављен и он је плод усаглашавања представника Исламске заједнице, Јеврејске заједнице, Католичке цркве, СПЦ, политичких структура и стручњака. Тај закон је усвојен 2004. године и он ове верске заједнице третира као историјске које не морају да се региструју јер им је историја дала право да егзистирају.

         Све остале заједнице које се формирају треба да се региструју", подсетио је Давидовић.

         Он је додао да је на основу тог закона 2008. године потписан и уговор са Патријаршијом СПЦ у Београду.

         "БиХ се може похвалити изванредним законом. Ако је БиХ од 1992. до 1995. године прошла кроз тако трауматично време и ако смо се могли усагласити у вези с тим законом и уговорима, онда то може и Црна Гора ако жели да буде демократска земља. У овом тренутку је очито да она, како то Ђукановић рече, због тражења `домовинског идентитета` жели да поништи не само српски идентитет, него и СПЦ. Ако црногорски режим настави тако да функционише, плашим се да ће протести и литије бити дуговечни, као што је и сама СПЦ, све док не добије своја права", указао је Давидовић.

         Коментаришући Ђукановићеву најаву оснивања црногорске православне цркве, Давидовић је оценио да је парадокс да у 21. веку држава оснива цркву.

         "То постоји само у примитивним друштвима. Каква ће то црква и вера бити ако је држава оснива? Он то може урадити неким актима, као што је дозволио постојање такозване црногорске православне цркве Мираша Дедеића, али то неће имати основа у народу. Подршку СПЦ даје више од 50 одсто грађана Црне Горе, не само верника, него и оних који имају свест о значењу СПЦ и православних владика и свештенства у изградњи државности Црне Горе", нагласио је Давидовић.

         Он је оценио да, шта год Ђукановићев режим уради, на том путу неће имати подршку у народу, већ ће и даље бити суочен с мирним протестима и молитвама верника који ће бранити српски идентитет и демократску Црну Гору, а он ће изгубити кредибилитет демократског развоја Црне Горе.

         "То су ствари које црногорско друштво неће прихватити и казниће то и на изборима, а СПЦ ће коначно победити. Свака државна црква формирана на тај начин показала се неуспешном, као што је и такозвана црногорска православна црква која је основана као невладина организација. Она нема верника, има подршку бивших комуниста и радикалних атеиста, а у њој је неколицина свештеника који нису верници, већ су више институционално окупљени антихристи, безбожници и демони, него што су заступници цркве", рекао је Давидовић.

         Говорећи о недавном хапшењу Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, Давидовић је рекао да је то било болно.

         "Лично га познавајући, владику Јоаникија сматрам једним од најузвишенијих људи и црквених великодостојника по његовој части, поштењу, мудрости, начину вођења цркве и учешћу у црквеном и народном животу Црне Горе. Они који су га хапсили не могу се похвалити ниједном од ових особина. То је последица доношења закона и односа према СПЦ", истакао је Давидовић.

         На питање да ли је то својеврсна опомена владикама, свештеницима и верницима СПЦ, Давидовић је рекао да то не значи ништа јер су прошли и кроз гора времена и опстали.

         "Спремни су на мучеништво и то у много већој мери у односу на оно што су ови спремни да ураде према СПЦ и свештенству. Режиму мора бити јасно да никаква сила и закон који имају у рукама не може да победи начин на који размишљају и веру свештенства и СПЦ. Боље је да иду на демократски дијалог који ће донети решење него да посежу за силом", поручио је Давидовић.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари