Лукач: Прво треба утврдити да ли су деветорица џихадиста стварно држављани БиХ

„ЈОШ МНОГИ СУ ЗАРОБЉЕНИ У СИРИЈИ И НАЛАЗЕ СЕ У КАМПОВИМА ПОД АМЕРИЧКОМ КОНТРОЛОМ“

Драган Лукач

* Министар унутрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: Мора бити припремљено максимално обезбеђено место за њихов смештај.  А сви морају да буду процесуирани за све што су радили као припадници терористичких организација

* Незванично, за шесторицом од те деветорице расписана је црвена Интерполова потерница. Међу њима су Хамза Лабиди, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, а требало би да буде изручен и Армин Абдулах Чурт

_____________________________________________________________________

        МУП РС није обавештено да постоји намера да девет бивших припадника Исламске државе, који су се борили за ову терористичку организацију, наредних дана буде депортовано из Сирије у БиХ, изјавио је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

        „Да знамо тачно о чему је реч“, рекао је Лукач у Београду, где учествује на конференцији о националној безбедности Србије.

        Он је подсетио да је МУП Републике Српске упозоравао да се мора прво утврдити да ли су то стварно држављани БиХ, јер је познато да су многе особе отишле под лажним идентитетима и да су тамо такође под лажним идентитетима.

        „Да не враћамо у БиХ некога ко није стварно држављанин БиХ. Мислим да је те податке неопходно утврдити. Видећемо шта ће Министарство безбедности БиХ да предузме по том питању“, рекао је Лукач.

        Он сматра да се не може само тако ад хок решити та ситуација и да се доведу у БиХ људи који су осведочени терористи, јер су заробљени управо у борбама као активни учесници терористичких организација.

        „Сам њихов долазак у БиХ не може да буде, а да није припремљено место за њихов смештај које мора да буде максимално обезбеђено, али свакако и да буду процесуирани за све што су радили као припадници терористичких организација у тим земљама“, рекао је Лукач.

        Он је додао да је познато да је много више џихад-ратника који су из БиХ отишли у Сирију и Ирак.

        „Многи од њих су већ заробљени и налазе се у разним камповима у Сирији, углавном под америчком контролом. Постоје тенденције да они буду изручени БиХ“, рекао је Лукач.

        Према писању сарајевског Аваза, за шесторицом од од деветорице расписана је црвена Интерполова потерница.

        Међу њима су Хамза Лабиди, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, а незванично, требало би да буде изручен и Армин Абдулах Чурт.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари