Смака света неће бити, макар не по мајанском календару

НОВИ КАЛЕНДАР ДРЕВНОГ НАРОДА ПРОНАЂЕН НЕДАВНО У МАЛОЈ СОБИ У ГВАТЕМАЛИ

  • Новопронађени календар направљен је у деветом веку и најстарији је досад познати, а предвиђа да ће свет још 7.000 година бити исти, што значи - да ће сигурно преживети крај 2012.
  • Све што се завршава са 2012-ом  један је од циклуса њиховог календара, каже стручњак за мајанску астрономију Ентони Авени са Универзитета „Хамилтон“ у Њујорку

         НАЈСТАРИЈИ мајански календар пронађен је недавно у малој соби у мајанским рушевинама Гватемале и у њему се уопште не помиње пропаст света крајем ове године, саопштили су археолози.

         На зидовима собе у рушевинама Ксултуна археолози су пронашли 1.200 година старе астрономске податке и календар који су писали краљевски писари у покушају да пронађу „хармонију између небеских догађаја и светих ритуала“, наводи се у студији објављеној у листу Сајнс.

         Хијероглифи на зидовима су из деветог века што их чини стотинама година старијим од до сада познатих календара у Мајанским кодексима који су из периода 1300. до 1521. године.

         Неки представљају соларни календар, други циклус Венере од 584 дана и циклус Месеца од 780 дана, каже вођа тима, археолог Вилијам Сатурно са Универзитета Бостон.

         Стручњаци упозоравају да нема никаквих назнака у календару да ће до краја света доћи, односно астрономски прорачуни пронађени у истој собици наводе на закључак да ће свет постојати и после 2012. године.

         „Први пут можемо да видимо шта су на зидовима, као на табли, писали писари чији је посао био да буду званични архивари мајанског друштва. Древне Маје предвиделе су да ће свет преживети и да ће 7.000 година од данас (од тада) ствари бити исте“, рекао је Сатурно.

         Соба је део већег комплекса мајанских рушевина у кишним шумама Ксултуна на североистоку Гватемале. На зидовима се налазе и портрети краља који седи и других фигура, али је очигледно да оне нису повезане са астрономским рачунањима, кажу научници.

         „Зашто би писали оне силне бројке ако су знали да ће свет нестати крајем 2012. године. Све што се завршава са 2012-ом  један је од циклуса календара“, каже стручњак за мајанску астрономију Ентони Авени са Универзитета Хамилтон у Њујорку.

         Археолози кажу да су цртежи по зидовима међу првим примерима мајанске уметности у ентеријеру.

         На једном од зидова налази се календар за месечевим менама који покрива период од око 13 година. Истраживачи сматрају да је календар коришћен како би се имало у виду које божанство у одређеном тренутку „надгледа“ Месец.

         Авени објашњава да је календар омогућавао писарима да предвиде када ће бити пун месец годинама унапред.

         „Такви календари били су срце мајанске астрологије и ритуала и коришћени су за саветовање краљева о одласку у рат или жетви. Овде видите астрономију коју покреће религија“, рекао је он.

         На суседним зидовима налазе се бројеви који индицирају четири проласка времена. За сада није јасно шта би они требало да представљају будући да су писари користили зидове као таблу на којој су бележили најчешће коришћене формуле или прорачуне. Археолози, међутим, верују да је реч о комбинацији калкулација и одређених астрономских догађаја као што су кретање Марса, Венере или Месеца.

         Ксултун, који се простире на површини од 31 квадратног километра, био је град у коме су живеле десетине хиљада људи. Град је откривен пре око 100 година, али је кућа у којој се налази календар први пут примећена 2010. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари