Цвијановић: О Српској се не одлучује ни у Сарајеву ни у међународним круговима

„ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ХТЕЛА ДА САРАЈЕВО БУДЕ МЕСТО ОДЛУЧИВАЊА У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

* „Република Српска је финансијски стабилна и напредује из године у годину, о чему говори и раст пензија од 20 одсто током мандата ове Владе. Донели смо сет закона којима се већ од августа повећавају плате за 270.000 радника. Месечно се издваја 405 КМ за незапослене породиље у периоду од 12 до 18 месеци. Повећана су издвајања за све социјалне категорије, инвалиде и борачку популацију

         ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска сваког дана јача на институционалном плану, те да се о судбини Републике одлучује у њеним институцијама, а не у Сарајеву или у међународним круговима.

         Цвијановићева је навела да опозиција у Републици Српској годинама не може да победи актуелну власт, због чега "причају бајке како ће рушити власт која ужива подршку већине".

         "Они говоре странцима `скините (Милорада) Додика јер га не можемо победити`. Верујем да ће народ на изборима препознати ко ради у интересу Српске и да неће подржати оне који траже да дође међународна заједница и санкционише политичаре из Српске који побеђују на изборима", рекла је Цвијановићева за "Вечерње новости".

         Цвијановићева је навела да народ у Српској није подељен, али да су подељени политичари, што је, како је истакла, нормално.

         "Грађани очекују да укрштамо политичке програме, али нажалост у Српској нема јединства по националним питањима међу политичарима. Разлог је јасан - оно што зовемо опозицијом у Српској, а што је власт на нивоу БиХ, одлучивало је наопако у Сарајеву о многим стварима битним за Српску", додала је Цвијановићева.

         Према њеним речима, опозиција је хтела да Сарајево буде место за одлучивање у име Републике Српске, а не Бањалука и републичке институције.

         Цвијановићева је навела да међународни фактори нису непожељни у Републици Српској, али да се Српска разликује од другог ентитета и нивоа власти у БиХ.

         "Ми у Српској не дозвољавамо њихов микроменаџмент. Разни међународни фактори су навикли да зову и управљају. Они подривају и дестабилизују Српску, јер желе да нам наметну ставове штетне по Републику Српску", нагласила је Цвијановићева.

         Она каже да је Република Српска финансијски стабилна и да напредује из године у годину, о чему говори и раст пензија од 20 одсто током мандата Владе на чијем је челу.

         "Донели смо сет закона којима се већ од августа повећавају плате за 270.000 радника од 30 до 50 КМ. Месечно се издваја 405 КМ за незапослене породиље у периоду од 12 до 18 месеци. Повећана су издвајања за све социјалне категорије, инвалиде и борачку популацију", рекла је премијер Српске.

         Она је додала да је Влада Српске обезбедила два милиона КМ за личне инвалиднине, да је месечни борачки додатак повећан за 3,1 одсто, а годишњи за 8,8 одсто, те да је за стамбено збрињавање породица погинулих и ратних војних инвалида до сада утрошено више од 150 милиона КМ.

         Говорећи о проблему одласка људи из Српске, Цвијановићева је напоменула да Влада ради на поправљању ситуације на терену, те да разуме грађане, али да и послодавци морају да разумeју да се плате морају повећавати, јер ће без тога бити тешко задржати грађане.

         "Приоритет нам је и битка против лажног пријављивања примања радника, јер се тако варају и држава и радници", истакла је Цвијановићева.

         (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари