ВЕЉОВИЋ: Константне су претње Председнику Србије

ГЛАС СРПСКЕ

АРСЕНАЛ У БОРИКУ: Додик тврди да се ради о `веома опасној ствари` и да све мора да се детаљно истражи

*  Директор полиције РС Гојко ВАСИЋ:  Прикупљање информација ће потрајати, и тек после истека притвора од 72 сата, саопштићемо више детаља. Станишљевић тврди да је оружје само његово и да није имао помагаче. Међутим, проверавамо да ли је имао саучеснике

* Директор полиције Србије Милорад ВЕЉОВИЋ: Да ли је Божидар Станишљевић био у вези са Љубаном Ећимом, а он са Луком Бојовићем, који важи за шефа београдске криминалне сцене, полиција знати када буде открила мотив

* Пошто се ради о сувише озбиљном питању, не сме му се олако прићи. То треба да буде опомена за све нас, посебно за полицију РС, како да се поступа убудуће кад су овакве ситуације у питању и да се оне не понове - упозорава Вељовић

* Полиција Србије у потпуности контролише све криминалне групе на овим просторима, али изненађења су увек могућа. Посебно ако се имају у виду константне претње председнику Србије - наглашава Вељовић

* Председник РС Милорад ДОДИК: Не верујем да је Станишљевић сакрио оружје у намери да га препрода, како су пренели поједини медији. То је веома сумњива прича и све мора детаљно да се истражи, јер је реч о веома опасној ствари. Толика количина оружја не може тако лако да се занемари

* Координатор Владе Србије за односе са јавношћу Слободан ХОМЕН: Није случајно да неко унесе оружје у такав објекат и да говори да је то оружје из рата, с обзиром на то да је досадашња истрага утврдила да су неки комади направљени после рата

Аутор: Горан Маунага

 

МУП Србије

Бошко Станишљевић

         БAЊAЛУКA, БЕОГРAД - Када је реч о признању Бошка Станишљевића да је у дворану "Борик" у Бањалуци унио експлозив и наоружање, најбитније је да утврдимо мотив, а када то урадимо, онда ћемо много лакше доћи до тога ко је, због чега и с ким био у вези.

         Изјавио је то јуче "Гласу Српске" директор полиције Србије Милорад Вељовић истичући да би, ако би се о тим везама спекулисало унапријед и непровјерено, то могло да одведе на погрешан траг који би могао скупо да кошта.

         - Све је на вештачењу и анализи. МУП Србије је послао људе који су по струци најбољи и најближи том проблему. Очекујемо да се до краја провере свака ситница и детаљ - рекао је Вељовић.

         Упитан о наводима медија да је Станишљевић био у вези са Љубаном Ећимом, а он са Луком Бојовићем, који важи за шефа београдске криминалне сцене, Вељовић је рекао да ће полиција то знати када буде открила мотив.

         - Пошто се ради о сувише озбиљном питању, не сме му се олако прићи. То треба да буде опомена за све нас, посебно за полицију РС, како да се поступа убудуће кад су овакве ситуације у питању и да се оне не понове - рекао је Вељовић.

         Он је нагласио да се ниједна чињеница не смије изгубити из вида јер и само један мали пропуст може да одведе истрагу у погрешном смјеру.

         - Полиција Србије у потпуности контролише све криминалне групе на овим просторима, али изненађења су увек могућа. Посебно ако се имају у виду константне претње председнику Србије - рекао је Вељовић.

         Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је тачно да се Станишљевић и Ећим познају, али да треба утврдити природу њиховог односа.

         - То је само једна чињеница коју треба испитати, каква је врста тог односа и да ли то има везе са овим догађајем. Тек треба упоредити комуникације и неке друге обавештајне информације које постоје - рекао је Дачић.

         Истакао је да истражни поступак захтијева озбиљност и упоређивање са другим обавјештајним подацима, као и да се за сада овај случај третира као тероризам.

         Упитан о пријетњама представницима државног врха Србије и да ли оне долазе од Луке Бојовића, Дарка Шарића и неких других криминалних структура, Дачић је казао да пријете разне структуре.

         - И данас су стигле неке информације о претњама - навео је Дачић, додајући да су као и обично упућене представницима полиције, предсједнику Србије, али не прецизирајући ко стоји иза  њих.

         Позвао је медије да случају "прилазе смирено", јер чак да је тачно да то има везе са одбјеглим Луком Бојовићем, такве информације могле би само да му буду сигнал да се склони.

 

МУП РС

Гојко Васић

         Директор полиције РС Гојко Васић изјавио је да се још увијек испитују мотиви уношења оружја у "Борик", те да ће Станишљевић данас бити предат Тужилаштву БиХ које треба да се изјасни о квалификацији учињеног дјела.

         - Прикупљање информација ће потрајати, и тек послије истека притвора од 72 сата, што истиче данас, саопштићемо више детаља. Станишљевић тврди да је оружје само његово и да није имао помагаче. Међутим, провјеравамо да ли је имао саучеснике - рекао је Васић.

         Он је додао да се провјерава ко је био у контакту са оружјем, ко је са ким сарађивао и кога треба лишити слободе, те да је најбитније да је онемогућено извршење злочина.

         - У овом случају неспорно је да је полиција у хали "Борик" нашла велику количину опасног оружја које је очигледно било припремљено за неку прилику, а све друго су манипулације - казао је Васић.

         Он је додао да је све потребно документовати, а да није лако радити ретроактивно, јер, како је навео, "тобџија" је пронађен, али је потребно пронаћи и "нишанџију" и оне који командују, што није лако.

         Начелник Управе крим-полиције РС Зоран Мандић за "Глас Српске" каже да су настављене активности и информативни разговори с циљем утврђивања мотива и повезаности Станишљевића са безбједносно интересантним лицима.

         - У том погледу у контакту смо са SIPA, ОБA, МУП-ом Србије и са Тужилаштвом БиХ с циљем прибављања наредби и одобрења - каже Мандић.

Миливоје Михајловић

         Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је да, мада је тек почела истрага у овом предмету, није могуће да иза тога стоји само једна особа.

         Предсједник РС Милорад Додик изјавио је јуче да се осјећа потпуно безбједно и да је најважније да је у "Борику" оружје пронађено на вријеме.

         Он је додао да је полиција професионално урадила свој дио посла, а да надлежна тужилаштва треба да спроведу даљу истрагу.

         Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да треба одати признање припадницима МУП-а РС на учињеном послу.

         - Надам се да ће истрага довести до сазнања о томе да ли је постојало нешто организовано, и ако јесте, каква је пријетња, ког обима и ко је био организатор - рекао је Радојичић.

         У Кабинету предсједника Тадића нису жељели да коментаришу случај, наводећи да је то питање за надлежне државне органе.

         Полиција РС је 8. јануара у дворани "Борик", дан уочи одржавања свечане академије поводом Дана РС, пронашла три килограма пластичног експлозива и штапине са упаљачима, аутоматску пушку са пригушивачем и пет оквира за муницију, двије ручне кумулативне бомбе, двије бомбе М75 и М52, полуаутоматску пушку, 330 комада муниције калибра 7,62 и 67 комада муниције калибра 7,9 милиметара.

         Радник дворане "Борик" Станишљевић признао је да је унио наоружање.

         Свечаној академији поводом Дана и крсне славе РС 9. јануара у дворани "Борик" присуствовали су предсједници РС и Србије Милорад Додик и Борис Тадић, врх СПЦ са патријархом Иринејом на челу и више од 1.000 званица.

 

Додик

         Предсједник РС Милорад Додик рекао је за српске медије да не вјерује да је Станишљевић сакрио оружје у намјери да га препрода, како су пренијели поједини медији.

         - То је веома сумњива прича и све мора детаљно да се истражи, јер је ријеч о веома опасној ствари. Толика количина оружја не може тако лако да се занемари. Оно не може да се купи у самопослузи и немогуће је да је тај човјек сам то организовао. Опсежна истрага се наставља док се не утврде мотиви - рекао је Додик.

 

Хомен: Оружје није из рата

         Координатор Владе Србије за медије Слободан Хомен изјавио је јуче да уношење оружја у спортску халу "Борик" треба схватити озбиљно, с обзиром на количину и врсту оружја које је пронађено.

         - Није случајно да неко унесе оружје у такав објекат и да говори да је то оружје из рата, с обзиром на то да је досадашња истрага утврдила да су неки комади направљени после рата - рекао је Хомен.

         Није хтио да спекулише да ли то може да се повеже са одбјеглим Луком Бојовићем, али је рекао да су најбољи полицајци из Србије отишли у РС ради истраге случаја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари