Тужилаштво наложило проверу контаката Давида Драгичевића преко друштвених мрежа

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РС ДРАГАН ЛУКАЧ ПОЗВАО ПОРОДИЦУ ДА СЕ „ВРАТИ У ИНСТИТУЦИЈЕ“

* Главни тужилац Желимир ЛЕПИР: Новина у односу на извештај полиције је сведок који тврди да је на месту иза куће Ђорђа Рађена - на путу ка Црквеној - дошло до свађе између Драгичевића и три до четири засад непозната лица, те да је Давид бежећи од њих упао у Црквену или га је неко гурнуо

* Отац настрадалог – Давор ДРАГИЧЕВИЋ - поново оптужио Лепира да ради на прикривању истине о Давидовом убиству и да му у тим радњама помажу припадници полиције и других институција, те да су се представници институција с њим покушали нагодити

* Лепир је негирао и Даворове тврдње да је 15 људи Давида тукло летвама и шипкама у близини Металске школе, што потврђује и видео-надзор из једног локала. Навео је и да је вештак из Словеније дао налаз са великим степеном вероватноће да је Давид лице са видео-снимка које улази у кућу Ђорђа Рађена и излази из ње

___________________________________________________________________________________

         ОКРУЖНО јавно тужилаштво Бањалука затражило је да се утврди да ли је Давид Драгичевић у време нестанка имао комуникацију путем Facebook, Инстаграма, Вибера, WhatsUp и других друштвених мрежа, сазнају бањалучке "Независне новине".

         „Полиција након добијања наредбе о спровођењу истраге поступа по свим тачкама наведеним у наредби за истрагу“, рекла је Даница Гњатовић, портпарол Министарства унутрашњих послова, за "Независне".

         У наредби је, између осталог, затражено утврђивање Давидове комуникације путем друштвених мрежа, тражење евентуалних сведока, изузимање видео-записа с надзорних камера и сличне мјере и радње.

         У четвртак навече у гостовањима на различитим телевизијама, Желимир Лепир, главни тужилац Окружног тужилаштва, и Давор Драгичевић, отац убијеног Давида, изнели су своја виђења досадашњег тока истраге.

         Лепир је рекао да је новина у односу на извештај полиције сведок који тврди да је на месту иза куће Ђорђа Рађена на путу ка Црквеној дошло до свађе између Драгичевића и три до четири засад непозната лица, те да је Давид бежећи од њих упао у Црквену или га је неко гурнуо. Наглашава да је Тужилаштво поуздано утврдило да Давид није био отет, заробљен, злостављан, силован, мучен и везан, а што се, како тврди, темељи на извештају вештака медицинске струке.

         Давор је, пак, поново оптужио Лепира да ради на прикривању истине о Давидовом убиству и да му у тим радњама помажу припадници полиције и других институција, те да су се представници институција с њим покушали нагодити.

         "Не верујем злочинцима и убицама. Давид није погинуо на пешачком прелазу, у тучи, није га нико убио из пиштоља. Ово је смишљен и организован злочин", рекао је Драгичевић.

         Лепир је негирао Даворове тврдње да је 15 људи Давида тукло летвама и шипкама у близини Металске школе, што, како истиче, потврђује и видео-надзор из једног локала.

         Лепир је рекао и да је вештак из Словеније дао налаз са великим степеном вероватноће да је Давид лице са видео-снимка које улази и излази из куће Ђорђа Рађена, те да је вештак из Загреба потврдио присуство алкохола у крви и урину, као и налаз патолога Жељка Карана, али да није потврдио присуство дроге.

         Давор и даље тврди да је Давида претукло 15 људи иза Металске школе и позива да се прегледају снимци с оближње банке, док негирање присуства ЛСД-а, за који се раније тврдило да је био присутан у Давидовој крви, како истиче, показује да су покушали Давида представити као овисника о тешким дрогама.

         Презентовао је налаз једног аустријског института који је по узорку Давидове косе утврдио да је у себи имао само присуство марихуане, али не и других дрога.

         Драган Лукач, министар унутрашњих послова, кога Давор Драгичевић и даље оптужује за саучесништво у убиству, пак, тврди да ће сад након покретања истраге бити утврђене све чињенице и поновио тврдње да Давид није претучен, отет или силован.

         "С друге стране је породица којој је стало да се дође до истине. Мислим да су и они подлегли некој врсти притиска људи из њиховог окружења. Из разних побуда су се окупили људи који покушавају да профитирају на томе, неки да би политички искористили ту несрећу. Мислим да није изборна година да се они не би укључивали у то и водили на неки начин политички процес, од којег очекују да ће имати неку политичку корист на изборима", рекао је Лукач и позвао породицу да се врати у институције.

         Давор Драгичевић и Даниела Ратешић-Дошен, припадница групе "Правда за Давида", одбацују да окупљања имају било какве везе с политиком или другим организацијама и да се ради о спонтаном окупљању грађана.

         Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС, и даље тврди да Скупштина није имала уставно и законско право да усвоји извештај о околностима смрти Давида Драгичевића јер се у њему квалификује дело, што је, како каже, посао Тужилаштва и полиције.

         Додао је да је самом чињеницом да је Скупштина формирала Анкетни одбор показала да има демократски капацитет да свако питање може ставити на дневни ред.

         "Случај страдања Давида Драгичевића је у искључивој надлежности Тужилаштва и ми хоћемо да институције раде и заврше посао до краја. Само на тај начин можемо допринети смиривању ситуације, али и да истина дође на видело што пре", рекао је он.

         https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Slucaj-Dragicevic-Tuzilac-traz...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари