Турски вицепремијер у Фочи: Алија Изетбеговић је и наш јунак, за наше владавине се овде живело добро

КАЈНАК ОТКРИО ДА ТУРСКА НА ТЕРИТОРИЈИ БиХ ТРЕНУТНО РЕАЛИЗУЈЕ 47 ПРОЈЕКАТА

         У СВЕТУ у којем данас живимо потребно више људи попут Алије Изетбеговића, рекао је заменик премијера Републике Турске Вејси Кајнак на отварању Цареве џамије у Фочи коју је 1501. саградио султан Бајазит II.

         - Алија је био и наш јунак. Политику, морал, правду и закон водио је на најбољи могући начин, додао је Кајнак.

         Осврнуо се и на период окупације од стране Отоманске империје са дигресијом да се тада на овим просторима живело, у најмању руку - добро. За време владавине Османског царства на подручју БиХ владала је правда и није било задирања у верски живот или културу, традицију и обичаје немуслимана, рекао Кајнак је и подсетио да су његови преци на „овим просторима живели око 500 година”.

         - Слободно могу рећи да је ово један од важнијих предела где је владало Османско царство, приметио је Кајнак.

         Истовремено, осврнуо се и на ратни период у БиХ и тадашње лидере муслимана, и истакао да – „Алија Изетбеговић није био само ваш председник, он је био и наш јунак.”

         Према његовим речима, Влада Републике Турске настоји да помогне очувању мира у БиХ:

         - Градимо све споменике путем агенције ТИКА, путем Генералне дирекције вакуфа Републике Турске. Тренутно у БиХ ТИКА у овом тренутку реализује око 47 пројеката. Међу тим пројектима трудимо се да радимо и друге пројекте, рестаурације, едукације, образовања.

         Турски вицепремијер пренео је окупљенима поздраве турског председника Тајипа Ердогана.

         (РТРС)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 23:24 12.05.2017.

  • +45
Voting is closed.

Bolje im je da ne pokušavaju da se vraćaju ovde inače će i zapadni deo države da izgube.

Zare2's picture
Zare2 09:19 13.05.2017.

  • +25
Voting is closed.

av ,rece da je Murat bio veliki junak.Nema razilike izmedju njega,velikog srbina, i ovog turcina..Turci grade spomenike na srpskoj zemlji zulumcarima, fasisti po drzavi Srbiji grade spomenike fasistima,dok se spomenici srpskim junacima ruse,uz dozvolu av. Skole dobivaju imena muslimanskih kasapina srpskog roda..i sve to u drzavi Srbiji,na ocigled celog naroda..

Zorbas's picture
Zorbas 10:37 13.05.2017.

  • +27
Voting is closed.

Па јесте Мурат био велики јунак али је СРБИН био ВЕЋИ! И још је и ТАЧНО да смо боље живели под Турцима него под Аустријанцима. Ја сам променио мишљење када сам прочитао све о нашој историји последњих 800 година. Турци нам заиста нису затирали веру! За време патријарха Макарија Соколовића СВИ су Срби живели у једној држави и имали смо 42 епархије! Срби су живели на граници са Словенијом, сва је Далмација била наша, Славонија до на 30 км од Загреба, Будим, Печуј,Сечуј, Сегедин, стони Београд, (данашњи Секешфехервар), чак и Коморан на граници Мађарске и Словачке, Банат, румунски део (повуци од Темишвара вертикалу до Арада), Бугарска до Видина, Скадар ... Турци се нису мешали, сав порез је сакупљао и предавао султану патријарх. Е, сад, навлачили су нас Аустријанци на устанке, па би се онда повукли. Да смо одржали такво стање до пада Турске данас би нас било бар 50 милиона, а Хрватска би била аутономна република. Да, било је и насилних султана, они би нам смањили права, пљачкали, натерали на уступке, можда и на устанке, али кад би дошло до смене, то би се поправило. А да смо били под Аустријом, данас бисмо сви били Хрвати или нас не би било. Турци бре нису ЉИГАВИ као Западњаци, с њима се, ако си мудар, може направити добар договор. Па види шта је све књаз Милош постигао! Нико није тако ЉИГАВ и покварен као западњаци!

Zare2's picture
Zare2 02:28 14.05.2017.

  • +9
Voting is closed.

Turci, srbi pustite nas da prodjemo preko vase zemlje,da pljackamo bogate..Srbi,evo vam, nas dugacki,i tako stradasmo,zbog onih koji nas danas rasturaju..

cigla's picture
cigla 10:53 13.05.2017.

  • +22
Voting is closed.

More turci ne gaz'te oranje!!!

Додај коментар