Стартовала западносрпска „мала Гуча”

У ДРВАРУ ОДРЖАН ПРВИ САБОР КРАЈИШКЕ ПЕСМЕ, УЗ УЧЕШЋЕ ВИШЕ ОД 20 ИЗВОЂАЧА

  • Сабор је отворио иницијатор и председник Организационог одбора, министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, који је рекао да се од овог тренутка пише нова историја, не само Дрвара већ и Босанског Петровца, Босанског Грахова и Гламоча

         ПРВИ Сабор крајишке песме, уз учешће више од 20 извођача, одржан је у Дрвару под покровитељством председника РС Милорада Додика.

         Сабору, који је организован на тргу испред Радничког дома у Дрвару, присуствовало је више хиљада људи који су уживали у надалеко познатој крајишкој песми.

         Манифестација је ове године била ревијалног, али ће свих наредних година бити и такмичарског карактера како би ти простори добили западносрпску Гучу, јер се очекује да Дрвар са годинама посећује све већи број људи.

         Сабор је свечано отворио иницијатор и председник Организационог одбора, рођени Дрварчанин Никола Шпирић, иначе министар финансија и трезора БиХ, који је рекао да се од овог тренутка пише нова историја, не само Дрвара већ и Босанског Петровца, Босанског Грахова и Гламоча.

         Шпирић је изразио очекивање да ће сваке године све више људи посећивати ову манифестацију и да ће се тако песмом развијати овај крај.

         "Многи данас не могу да верују да је ово идеја будућности и зато молим све људе да озбиљно прихвате ову идеју", рекао је Шпирић.

         Он је уверен да ће ово бити `Гуча у малом` и да ће већ завршетком овог сабора формирати стручни жири који ће бирати групе за такмичарски део сабора наредних година.

         "Гледаћемо да одредимо датум пред Светог Илију, у августу, да људи овде могу доћи на два дана из свих крајева", истакао је Шпирић и изразио наду да је ово нови почетак који ће вратити душу овом крају.

         Стевица Лукач, вршилац дужности начелника општине Дрвар, рекао је да је Сабор крајишке песме јединствен догађај и да представља више од песме.

         Сабору су присуствовали љубитељи крајишке песме из свих крајева РС и БиХ, али и из Србије, који су превалили стотине километара како би подржали ову идеју.

         Учесници првог Сабора крајишке песме као специјални гости били су познати естрадни уметници Миљан Миљанић, Сњежана Бабић Снеки, Вера Матовић и Маринко Роквић.

         Поред њих, учешће су узеле групе "Жаре и Гоци", "Синови Мањаче", "Саво и Љубиша", "Лазарево јато", "Капи завичаја", "Звуци Виторога", "Група Уна", "Рунолист", "Змијање", "Врело Крајине", "Делије са Мањаче", Новица Текић, "Српска тромеђа", "Дрвосјече", "Боро и Сале", Жељко Стокањић и Влатка Карановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари