Срби траже поништавање избора у Сребреници

У „ИЗБОРНОМ ИНЖЕЊЕРИНГУ“ УЧЕСТВОВАЛИ И ЛИДЕРИ БОШЊАЧКИХ СТРАНАКА ИЗ САРАЈЕВА И СТРАНЦИ

  • На појединим бирачким местима гласало више људи него што је уписаних бирача

        САВЕЗ за демократску Српску (СзДС) позвао је српске политичке партије у Сребреници да прихвате иницијативу за поништавање локалних избора у тој општини. Истовремено је организовао потписивање петиције подршке том захтеву.

       Срђан Ранкић овлашћени представник СзДС, рекао је новинарима да ова политичка партија неће прихватити изборни резултат у Сребреници, ни формирање локалне власти због бројних неправилности и низа малверзација на бирачким мјестима.

       „Неприхватљиви су изборни резултати до којих се дошло кршењем закона и уз примену изборног инжењеринга од стране бошњачких политичких партија“, рекао је Ранкић.

       Он каже да ће бити искориштена сва законом дозвољена средства да се избори пониште због нерегуларности и организују нови, уз примену и поштовање Изборног закона, како би се дошло до одраза стварне воље бирача који живе на простору општине Сребреница.

       Ранкић каже да је било много неправилности на редовним бирачким местима, као и на биралиштима у Федерацији БиХ, где се гласало у одсуству.

       Због тога су политичке партије поднеле више од 20 жалби Општинској изборној комисији, која их је проследила Централној изборној комисији БиХ на разматрање.

       Представници политичких партија тражили су и очекују поновно бројање гласачких листића са биралишта у сребреничкој општини.

       Основни разлог жалби су контрадикторни подаци са биралишта које су доставили странкама посматрачи и чланови бирачких одбора у односу на оне који су уписани у званичне извештаје са биралишта.

       „На појединим бирачким местима, као у Подравању, према званичном извештају бирачког одбора, гласало је више људи, него што је уписаних бирача. Слично је било на још неким биралиштима. Бирачки списак у Сребреници није ажуриран у складу са прописима Изборног закона БиХ“, навео је Ранкић.

       Он каже да СзДС сумња у регуларност гласова када су у питању националне мањине, где је ова партија имала свог кандидата Николу Веселиновића.

       „Лидери бошњачких странака из Сарајева, уз подршку неких представника међународне заједнице, покушали су разним малверзацијама у току изборног процеса у Сребреници, да задрже власт у овој општини, која више од деценије дискриминише Србе у свим сегментима живота“, закључио је Ранкић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари